Waarom is er niet een uitgebreid ecologisch onderzoek uitgevoerd op de plek waar het asielzoekerscentrum (azc) moet komen? Dat vraagt Wijchen Lokaal zich af; de fractie heeft vragen gesteld over de bouw van het azc aan de Teersdijk.
In april 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om een azc voor 300 asielzoekers te realiseren aan de Teersdijk. Het is bedoeld voor asielzoekers die de gemeenten Wijchen en Druten moeten opvangen volgens de Spreidingswet. Door de pas ontdekte aanwezigheid van dassen in het gebied bestaat de kans dat de bouw van het centrum op zijn minst flinke vertraging oploopt; de planning was om het azc dit jaar te openen.
Wethouder Geert Gerrits heeft er bewust voor gekozen om te wachten op goedkeuring van de gemeenteraad voor het azc, voordat onderzoek gehouden zou worden. “Er zijn legio voorbeelden te noemen waarin dit niet het geval is. Waarom heeft het college, gezien de hoge kosten, niet vooraf een uitgebreid ecologisch onderzoek laten uitvoeren?”, vraagt fractievoorzitter Dave Herms van Wijchen Lokaal zich af.
Zijn fractie wil ook weten welke extra voorbereidingskosten er nu in het verschiet liggen door de aanwezigheid van de das, en of deze te verhalen zijn op het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) of het Rijk.
Een andere kwestie waar Wijchen Lokaal vragen over heeft is de financiële dekking voor de bouw van het azc. Wijchen gaat als eerste gemeente in het land zelf een asielzoekerscentrum bouwen; meestal gebeurt dat door het COA zelf. Met het COA is afgesproken dat de gemeente Wijchen het azc gaat realiseren en verhuren aan het centraal orgaan.
Dat betekent wel dat de gemeente eerst zelf de uitgaven voor realisatie van het azc moet voorfinancieren. De realisatie van het azc vraagt een investering van 21 miljoen euro: het COA betaalt alle kosten terug via de huurinkomsten die de gemeente in de 10 jaar dat het azc in gebruik is, gaat ontvangen voor het terrein en de gebouwen.
Het voorstel van het college was om de terugbetaling over 10 jaar uit te smeren, maar de gemeenteraad vindt dat dat in 1 keer en het liefst nog wel dit jaar moet gebeuren. Dat heeft ertoe geleid dat het COA zich gaat beraden of het dat wel wil.
Wijchen Lokaal wil weten wat de huidige stand van zaken is en wat de gevolgen hiervan zijn voor de uitvoering van de motie ‘Hoe eerder hoe beter’ van 26 september. Hierin wordt het college verzocht in de nog te sluiten overeenkomst met het COA vast te leggen dat het volledige huurbedrag in het eerste jaar wordt voldaan of, wanneer dit echt niet mogelijk blijkt, over een kortere periode dan de beoogde 10 jaar.