Wijchen wipt op zeer bescheiden wijze

18 aug 2024, 13:30 Gemeente
05 nk tegelwippen iamkat
NK Tegelwippen

Tegel eruit, groen erin! Doe mee met het NK Tegelwippen. Dat staat te lezen op de sociale media van de gemeente Wijchen. Vooralsnog wil het niet erg vlotten met het wippen in Wijchen: de gemeente staat op de 61e plaats van de kleine gemeenten met een schamele 1345 gewipte tegels.

Om mensen ertoe aan te zetten om hun tuin meer te vergroenen is het NK Tegelwippen bedacht; het maakt deel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’ . Hierbij kunnen gemeenten tegen elkaar strijden om het kampioenschap. Het NK wordt voor de vijfde keer gehouden.

Druten

Bij dit kampioenschap kunnen gemeenten het tegen elkaar opnemen; Druten is dit jaar de tegenstander van Wijchen. Die strijd is al gewonnen. De Drutenaren haalden tot nu toe 1 tegel (!) op.

Tot nu toe zijn in Nederland 2.118.280 tegels gewipt. Het totaal in alle jaren is ruim 11 miljoen tegels.

Categorieën

Het NK kent 3 categorieën: grote gemeenten (meer dan 100.000 inwoners), middelgrote gemeenten (vanaf 50.000 inwoners) en kleine gemeenten (minder van 50,000 inwoners). De ranglijsten worden tot nu toe aangevoerd door respectievelijk Venlo (218.415 tegels), Houten (34.314 tegels) en Culemborg (51.688 tegels).

Het NK Tegelwippen duurt tot met 31 oktober, dus er kunnen nog veel tegels bijkomen. Wie tegels uit zijn tuin haalt, kan het aantal opgeven ; deze worden opgeteld bij de tegelstand van de gemeente en de Nationale Tegelteller.

= ACHTERGROND

In de Nederlandse steden is tot wel 70 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat, blijkt uit onderzoek. Uit onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de particuliere voor- en achtertuinen versteend is. In totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6600 hectare grond; dat is meer dan Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of de kelder inlopen.
Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Maar er zijn nog andere voordelen van groen in stedelijke gebieden, volgens Wageningen University & Research. Groen koelt de stad tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven en zorgt voor meer biodiversiteit. Het draagt bij aan onze gezondheid, welzijn en sociale cohesie. En, omdat groen zorgt voor een prettige leefomgeving, helpt het bedrijven op de vaak versteende bedrijventerreinen bij het aantrekken van talent. Groen in de nabije leefomgeving is van grote maatschappelijke en economische waarde.
NK Tegelwippen