Gemeentepagina gemeente Wijchen: Week 51 – 20 december 2017

Deze week o.a. (Knal)gezellig het nieuwe jaar in!, Duurzaamheidslening groen succes, Budgettraining, Verkoop vuurwerk 2017, Nieuwjaarsreceptie gemeente Wijchen en Lever je vuurwerkafval in!!

(Knal)gezellig het nieuwe jaar in!
De feestdagen en de jaarwisseling komen er weer aan. Eerst de Kerstdagen natuurlijk en daarna Oud & Nieuw. Het is voor de meeste mensen een heerlijke tijd: een tijd van bezinning ook. Niet alle mensen gaat het goed. Omdat zij eenzaam zijn bijvoorbeeld of in armoede moeten leven. Veel initiatieven worden in gang gezet om daar iets aan te doen. Zodat we voor hen iets kunnen betekenen.

Het is – ook in onze gemeente – een lange traditie om het nieuwe jaar met spetterend vuurwerk te beginnen. Leuk toch? In Wijchen mag dit op 31 december alleen van 18.00 uur tot en met 1 januari 2.00 uur. Buiten die periode is het dus verboden vuurwerk af te steken. Ziet u dat dit toch gebeurt, dan kunt u altijd de politie bellen via 0900 88 44. U kunt ook een bericht sturen naar onze gemeentelijke toezichthouders via [email protected]. Hierdoor krijgen wij goed in beeld in welke buurt sprake is van overlast. Zodat we er zo snel mogelijk iets aan kunnen doen. Bedankt alvast!

Als we ons allemaal houden aan de spelregels, is er natuurlijk niets aan de hand. En houden we het met elkaar alleen maar knalgezellig. En is er toch iets niet in orde?  Laten we elkaar daar dan gewoon op aanspreken.

Tot slot wens ik u heel fijne feestdagen en alle goeds in het nieuwe jaar!

Hans Verheijen
burgemeester

Duurzaamheidslening groen succes
De gemeenteraad van Wijchen heeft op 30 november 2017 besloten het budget voor de duurzaamheidslening te verhogen. Het budget voor 2018 is anderhalf miljoen euro. Dankzij de duurzaamheidslening hebben 127 huishoudens in Wijchen hun eigen stroomverbruik al vergroend. Daarmee is het een succesvol instrument voor de gemeente om in 2040 energieneutraal te worden. Vandaar dat de gemeenteraad besloten heeft de lening te verlengen en uit te breiden.
Uitbreiding duurzaamheidslening
Een nieuwe verordening maakt het mogelijk voor particuliere huiseigenaren om een hoger leenbedrag tot €25.000 aan te vragen. Nieuw is ook de lening voor kopers van een nieuwbouw woning. Zij kunnen een lening aanvragen wanneer ze een betere energie prestatie voor hun gekochte woning willen dan wettelijk is vereist volgens het Bouwbesluit. Op www.wijchen.nl kunt u de nieuwe aanvraagformulieren vinden.
Groene resultaten
In Wijchen kunnen particuliere huiseigenaren sinds 2012 een duurzaamheidslening aanvragen. De lening is onderdeel van het gemeentelijk klimaatbeleid. In 2017 is er 127 keer gebruik gemaakt van de duurzaamheidslening. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2016. 85% van de leningen hebben we gegeven voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze huishoudens voorzien hun eigen woning van groene stroom. Sommigen leveren zelfs aan het net waardoor ze meer huishoudens voorzien van duurzame energie.

Budgettraining
Is uw decembermaand ook iets duurder geworden dan u dacht? Een mooi moment om uw geldzaken onder de loep te nemen. Wij bieden u een gratis budgettraining aan. Daarna kunt u zelf aan de slag. We werken veel met opdrachten, maar ook de tips en trucs van de cursisten zijn belangrijk.
Wat gaan we doen:                                                          

  • administratie ordenen;
  • overzicht krijgen in uw inkomsten en uitgaven;
  • een kloppend maandoverzicht maken;
  • slim uitgeven, slim boodschappen doen;
  • omgaan met aanbiedingen, verleidingen de baas;
  • verzekeren, sparen en lenen;
  • volhouden!

Wanneer starten we?
We starten op donderdag 25 januari van 9.30 tot 11.30 uur. De andere cursusdagen zijn 1 februari, 8 februari, 22 februari , 1 maart en 8 maart. De cursus vindt plaats op donderdagmorgen in het Koetshuis (naast het Kasteel).
Aanmelden of meer informatie?
Heeft u vragen of wilt u zich direct aanmelden? Neem dan contact op met de trainer Hanny Hoeijmakers via [email protected] of via  024 751 79 65.

Lever je vuurwerkafval in
Vuurwerk hoort bij een feestelijke jaarwisseling. Op 1 januari zijn veel straten bezaaid met vuurwerkafval. Dit is niet alleen geen gezicht, maar kan ook gevaarlijk zijn. Veel kinderen stropen op nieuwjaarsdag de straten af op zoek naar niet afgestoken vuurwerk.
Klaar met afsteken?
Ruim vuurwerkafval, nadat je het onschadelijk hebt gemaakt, meteen op. Je kunt het gewoon bij het restafval doen. Maar je kunt het afval dinsdag 2 januari 2018 ook inleveren bij de gemeentewerf van 13.00 uur tot 20.00 uur. Dan maak je kans op een leuke prijs. Wil je weten welke prijs? Kijk op www.wijchen.nl/vuurwerk voor de prijzen en de spelregels.
Wanneer mag je vuurwerk afsteken?
Vuurwerk afsteken mag in onze gemeente alleen op oudjaarsdag vanaf 18.00 uur tot nieuwjaarsdag 2.00 uur. Buiten deze tijden mag je geen vuurwerk afsteken.

Openingstijden tijdens feestdagen
In de komende weken passen wij onze openingstijden aan:

  • Het Huis van de gemeente en de gemeentewerf zijn maandag 25, dinsdag 26 december en maandag 1 januari de hele dag gesloten. Dinsdag 2 januari zijn wij tot 10.00 uur gesloten.
  • Loket Duurzaam Wonen Plus is tussen Kerst en Oud en Nieuw gesloten.
  • Het Sociaal Wijkteam is maandag 25, dinsdag 26 december en maandag 1 januari gesloten.

Inzameling afval en openingstijden milieustraat
Op maandag 25 en dinsdag 26 december en op maandag 1 januari, zamelt Dar geen huishoudelijk afval in. Op deze dagen is de milieustraat gesloten. Houd in deze periode rekening met extra drukte op de milieustraat.  De inzameling van uw huishoudelijk afval verschuift naar een andere inzameldag. Kijk op www.dar.nl/afvalwijzer voor meer informatie. Wij wensen u fijne feestdagen!

Verkoop vuurwerk 2017
Dit jaar gelden er andere tijden voor de verkoop van consumentenvuurwerk. Omdat 31 december op een zondag valt, is de verkoop van vuurwerk op die dag niet toegestaan. In plaats daarvan mogen ondernemers het vuurwerk verkopen op 28, 29 en 30 december van 6.00 tot 22.00 uur.

Nieuwjaarsreceptie
Het college van burgemeester en wethouders biedt u de gelegenheid om samen met Wijchense inwoners, instellingen en verenigingen het nieuwe jaar op feestelijke wijze in te luiden. Wij nodigen u van harte uit voor de nieuwjaarsreceptie op donderdagavond 4  januari 2018 van 19.30 tot 21.45 uur in ’t Mozaïek aan de Campuslaan 6 in Wijchen.

Sociaal Wijkteam stelt zicht voor
Wat doet het Sociaal Wijkteam Wijchen? Wie werkt er en met welke vragen kunt u er terecht? De komende maanden stellen acht medewerkers zich aan u voor. Lees deel 1 op pagina 14.

De volgende publicaties staan op www.officielebekendmakingen.nl.
Op deze website leest u ook hoe u eventueel bezwaar of beroep kunt instellen. Via www.overheid.nl kunt u aangeven dat u op de hoogte wil blijven van berichten over uw buurt. En u kunt de app Over uw Buurt downloaden. Heeft u geen internet? Dan kunt u hiervoor bij de bibliotheek in Wijchen terecht. Of kijk op een computer in de hal van het Huis van de gemeente. De stukken kunt u inhoudelijk alleen op afspraak inzien in het Huis van de gemeente.

Kandidaatstelling verkiezing gemeenteraad 2018

  1. Maandag 5 februari 2018 is de kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Wijchen.
  2. Op die dag kunt u bij het Huis van de gemeente aan de Kasteellaan 27 in Wijchen, bij het daar gevestigde centraal stembureau van 9.00 tot 17.00 uur lijsten van kandidaten inleveren.

Heeft u vragen over de kandidaatstelling? Stuur dan een e-mail naar [email protected]

Zitting van het centraal stembureau
Vrijdag 9 februari 2018 om 16.00 uur beslist het centraal stembureau in een openbare zitting in het Huis van de gemeente over:

  • de geldigheid van de ingeleverde kandidatenlijsten;
  • het handhaven van de daarop voorkomende kandidaten;
  • het handhaven van de daarboven geplaatste aanduiding van een politieke groepering;
  • de nummering van de geldig verklaarde lijsten en
  • de geldigheid van de lijstencombinaties.

Zitting hoofd en centraal stembureau
Vrijdag 23 maart 2018 om 10.00 uur is er een openbare zitting van het centraal stembureau in het Huis van de gemeente tot vaststelling van de uitkomst en uitslag van de stemming.

Ruimtelijke ordening
Ontwerpbestemmingsplan Industrieterrein Loonse Waard
Burgemeester en wethouders van Wijchen maken bekend dat voor iedereen het ontwerp bestemmingsplan “Industrieterrein Loonse Waard” op het gemeentekantoor ter inzage ligt. Het plan voorziet in de actualisering van het huidige bestemmingsplan en het aanpassen van de geluidszone. Het plangebied is gelegen aan de Loonse Waard in Wijchen. In verband met het plan is het college voornemens een besluit hogere grenswaarden voor industrielawaai vast te stellen. Ook deze ligt ter inzage.
Ter inzage
De stukken behorende bij het ontwerp bestemmingsplan zijn iedere werkdag op afspraak in te zien bij de consulenten Bouwen en Leefomgeving van het Huis van de gemeente aan de Kasteellaan 27 in Wijchen. Ook kunt u bij hen een mondelinge toelichting krijgen. De consulenten zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer 024 751 71 11 of per e-mail via [email protected]. Het ontwerp bestemmingsplan is ook digitaal beschikbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het identificatienummer is: NL.IMRO.0296.BTLWbtLoonseWaard-OW01.
Zienswijze ontwerp bestemmingsplan
De termijn voor het indienen van een zienswijze bedraagt zes weken en vangt aan op 21 december 2017. Gedurende bovengenoemde termijn kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerp bestemmingsplan indienen bij de gemeenteraad. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de gemeenteraad van Wijchen, Postbus 9000, 6600 HA Wijchen. Voor het mondeling indienen van zienswijzen kunt u contact opnemen met de consulenten Bouwen en Leefomgeving.
Zienswijze ontwerp besluit hogere grenswaarden
De termijn voor het indienen van een zienswijze bedraagt zes weken en vangt aan op 21 december 2017. Gedurende bovengenoemde termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit hogere grenswaarden indienen bij het college. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan het college van Wijchen, Postbus 9000, 6600 HA Wijchen. Voor het mondeling indienen van zienswijzen kunt u contact opnemen met de consulenten Bouwen en Leefomgeving.

Ruimtelijke ordening
Bestemmingsplan Buitengebied, Wijziging Hoeveweg 14 in Balgoij
Burgemeester en wethouders van Wijchen hebben met toepassing van artikel 3.6 lid 1 sub a Wet ruimtelijke ordening het wijzigingsplan Buitengebied, Hoeveweg 14 vastgesteld. Het plan voorziet in het wijzigen van de bestemming “bedrijf” naar de bestemming “wonen” van het perceel Hoeveweg 14 in Balgoij. De bestaande bedrijfswoning met schuren worden omgezet naar een woning met bijgebouwen.
Ter inzage
Het wijzigingsplan is iedere werkdag op afspraak in te zien bij de consulenten van de balie Bouwen en Leefomgeving in het Huis van de gemeente aan de Kasteellaan 27 in Wijchen. Ook kunt u bij hen een mondelinge toelichting krijgen. De consulenten zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer 024 751 71 11 of per e-mail via [email protected]. Het ontwerp bestemmingsplan is ook digitaal beschikbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het identificatienummer is: NL.IMRO.0296.BGBHoeveweg14-VG01.
Beroep
De termijn voor het indienen van een beroep bedraagt zes weken en vangt aan op 21 december 2017. Gedurende deze termijn kan tegen het wijzigingsplan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ‘s-Gravenhage. Dit beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die zich tijdig met zienswijzen tot de raad hebben gewend en door belanghebbenden die aantonen daar redelijkerwijs niet toe in staat zijn geweest. Het besluit treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn.
Voorlopige voorziening
Beroep heeft geen schorsende werking. Dit betekent dat indien u wilt voorkomen dat het wijzigingsplan na afloop van de beroepstermijn in werking treedt u de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak kan verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Indien binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van Raad van State is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

APV en bijzondere wetten

  • Kasteellaan 14 A, Wijchen (verleende drank- en horecavergunning voor Ons Thuys vanwege overname van een bestaand horecabedrijf, verleend en verzonden op 7 december 2017).
  • Oude Klapstraat 74 (2de verdieping), Wijchen (escaperoom, verleend en verzonden op 7 december 2017).
  • Tunnelweg 52, Wijchen (verleende drank- en horecavergunning voor Sebil B.V. vanwege wijziging van de lokaliteiten, verleend en verzonden op 7 december 2017).

Mededeling voorgenomen kap

  • Aalsburg naast nr. 2801, Wijchen, 1 esdoorn.
  • Dorpsstraat bij nr. 25, Niftrik, 5 essen.
  • Kraaijenberg voor nr. 9416 en 9404, Wijchen, 2 esdoorns.
  • Lagestraat 19, Niftrik, 1 eik.
  • Watersnipstraat bij nr. 106 en 108, Wijchen, 2 prunussen.

Ontvangen aanvragen omgevingsvergunningen

  • Geitweg 15, Wijchen (bouwen woning).
  • Buys Ballotstraat 10, Wijchen (plaatsen keerwanden en containers).

Verleende omgevingsvergunningen

  • Fazantstraat 60 A, Wijchen (afwijken bestemmingsplan vanwege bedrijf aan huis).
  • Grootestraat 12, Batenburg (inpandige verbouwing woning).
  • Hoeveweg 15 A, Balgoij (bouwen woning met bijgebouw).
  • Ligusterweg 15, Wijchen (bouwen carport).
  • Veenhof 1511, Wijchen (vergroten bestaand bijgebouw).

Verlengen beslistermijn aanvraag omgevingsvergunning

  • Havenweg 22 A, Wijchen (afwijken bestemmingsplan vanwege tijdelijk gebruik voor maatschappelijke doeleinden en kantoor).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen