Gemeentepagina gemeente Wijchen: Week 25 – 19 juni 2019

Deze week in de gemeentepagina van de gemeente Wijchen o.a. 1 juli krijgt de gemeente een nieuw telefoonnummer, Dagje uit of vakantie? Geef inbrekers geen kans!, Veteranenbijeenkomst, Monumentenschildje en Digitaal Opkopers Register (DOR): wat betekent dit voor opkopers

1 juli krijgt de gemeente een nieuw telefoonnummer
Het telefoonnummer van de gemeente Wijchen verandert op 1 juli dit jaar. Vanaf 1 juli zijn we bereikbaar op het telefoonnummer 088 432 7000.
Contact met de gemeente
Wist u dat u niet alleen via de telefoon maar ook op andere manieren contact met ons kunt opnemen? Dit kan per e-mail via [email protected] of via Whats-app op het nummer 06 25 68 99 28.
Vragen of suggesties
Heeft u vragen over of suggesties voor de wijziging van het telefoonnummer? Laat het ons gerust weten!

Monumentenschildje
In de gemeente Wijchen staan verschillende gemeentelijke monumenten. De meeste van deze panden herkent u aan het monumentenschildje. Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument en heeft u geen schildje? Dan leggen wij u graag uit hoe u een schildje kunt krijgen.
Nog geen monumentenschildje?
Als u eigenaar bent van een gemeentelijk monument in de gemeente Wijchen kunt u een monumentenschildje krijgen. Dit kost u helemaal niets. Enige voorwaarde is dat u het naast de hoofdingang van uw monument aanbrengt. Voor een goede zichtbaarheid is het goed om een hoogte van ongeveer 1.70 meter aan te houden.
Waar is het schildje voor bedoeld?
Het schildje geeft aan dat het pand waaraan het is bevestigd een beschermd gemeentelijk monument is. Gemeentelijke monumenten zijn van cultuurhistorische waarde. Ze zijn herkenbaar aan het monumentenschildje. Natuurlijk beslist u als eigenaar zelf of u dit aan de gevel van uw monument wilt. Het is dus nooit verplicht! Het zijn vooral trotse eigenaren die voor zo’n schildje kiezen.
Heeft u belangstelling voor het monumentenschildje?
Als u belangstelling heeft voor zo’n schildje, neem dan contact op met Fred Coolen via [email protected] of via 088 432 72 98. Hij noteert uw gegevens en stuurt u het schildje toe. Heeft u nog vragen? Dan kunt u deze ook meteen aan hem stellen.

Digitaal Opkopers Register (DOR): wat betekent dit voor opkopers?
Opkopers van tweedehands goederen hebben een registratieplicht. U houdt bij op welke datum en voor welke prijs u een goed opkoopt, beschrijft het goed zo specifiek mogelijk en registreert de naam en het adres van de aanbieder van het goed.
De gemeente Wijchen stelt via de APV opkopers verplicht om een verkoopregister bij te houden. Om deze registratie makkelijker te maken is het Digitaal Opkopers Register ontwikkeld.
Wat is het DOR?
Een voordeel van het Digitaal Opkomers Register is dat meer gegevens over het gekochte goed (waaronder foto’s) en de verkoper worden geregistreerd. Daarnaast kan het systeem gekoppeld worden aan andere databases en (politie)systemen. Het DOR biedt daarmee de mogelijkheid om automatisch, bijvoorbeeld aan de hand van een serienummer, te controleren of een goed als gestolen geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is, is er sprake van een match en ontvangt de politie hiervan automatisch een melding.

Wat zijn de voordelen van dit digitale register?

 • Gratis registratie
 • Eenvoudig in gebruik
 • U onderscheidt zich positief ten opzichte van malafide opkopers
 • Het voldoet aan alle wettelijke verplichtingen
 • Bij heling wordt de schade voor u verhaald op de dader
 • U helpt de politie bij het opsporen van dieven.

Heeft u belangstelling voor het Digitaal Opkopers Register? Stuur een mail naar [email protected].

Dagje uit of vakantie? Geef inbrekers geen kans!
Op woensdag 19 juni 2019 wordt in heel Europa aandacht besteed aan de preventie van woninginbraken. Zelf kun u ook veel doen door het inbrekers moeilijker te maken.
Een aantal tips om inbraak te voorkomen:

 • Op vakantie? Vertel het de buren.
 • Dagje weg? Deur op slot!
 • Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren.
 • Word lid van de BuurtWhatsApp in uw buurt.
 • Meld u aan bij Burgernet.
 • Registreer uw eigendommen.

Op www.wijchen.nl leest u meer informatie over deze tips.

 

Betrapt u een dief?

Bel altijd 112 als u iets verdachts ziet. Noteer het kenteken van de verdachte auto of het signalement van de verdachte persoon. Wordt u onverhoopt slachtoffer van diefstal: doe altijd aangifte bij de politie!

Veteranenbijeenkomst
Aanstaande zaterdag 22 juni organiseert de gemeente Wijchen weer een veteranenbijeenkomst voor alle veteranen die in onze gemeente wonen. De bijeenkomst is dit jaar in Kasteel Wijchen. Ons gemeentebestuur wil hiermee zijn respect, erkenning en waardering kenbaar maken aan alle veteranen in onze gemeente. Via het Veteraneninstituut krijgen wij de gegevens van onze veteranen. Zij hebben allemaal persoonlijk een uitnodiging ontvangen.
Uitnodiging of meer informatie ontvangen?
Bent u veteraan maar u heeft geen uitnodiging ontvangen? En wilt u wel aanwezig zijn bij de bijeenkomst? Of wilt u meer informatie over de Wijchense Veteranendag? Neem dan contact op met Tanja Bruins en stuur naar [email protected] een e-mail. Zij vertelt u graag meer.

Vergaderingen en bijeenkomsten
Elke week is er op donderdag een politieke avond. De politieke avond bestaat uit verschillende onderdelen: gesprekstafels of informatiebijeenkomsten (informatie verzamelen), commissievergadering (meningsvorming), raadsvergadering (besluitvorming). Inwoners zijn van harte welkom. Op www.wijchen.nl/vergaderingen vindt u de agenda’s.

De volgende publicaties staan op www.officielebekendmakingen.nl.
Op deze website leest u ook hoe u eventueel bezwaar of beroep kunt instellen. Via www.overheid.nl kunt u aangeven dat u op de hoogte wil blijven van berichten over uw buurt. En u kunt de app Over uw Buurt downloaden. Heeft u geen internet? Dan kunt u hiervoor bij de bibliotheek in Wijchen terecht. Of kijk op een computer in de hal van het Huis van de gemeente. De stukken kunt u inhoudelijk alleen op afspraak inzien in het Huis van de gemeente.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

 • Buizerdstraat 123, Wijchen
 • Achter Touwslagersbaan 22B (Vlaskam), Wijchen

Parkeerplaats elektrische voertuigen

 • Abersland 1501, Wijchen
 • Acaciastraat 30H, Wijchen
 • Blauwe Hof 7202, Wijchen
 • Diepvoorde 1245, Wijchen

Tijdelijke verkeersmaatregelen

 • Evenement triatlon, Niftrik

Instellen parkeerverbod

 • Schoolstraat, Wijchen

 

Reacties