Gemeente Wijchen doet mee aan ‘Yes We Can!’

Foto: Kernachtig Wijchen

Gemeente Wijchen heeft zich ook aangesloten bij de campagne Yes We Can! die ijvert voor statiegeld op blikjes. Op dit moment zijn er al meer dan 250 gemeenten, bedrijven en organisaties die meedoen.

De 1.109 leden van de Statiegeldalliantie (waarin zich bedrijven, lokale overheden en organisaties verenigd hebben om zwerfafval tegen te gaan) vragen de Nederlandse en Belgische regering sinds 2017 om de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Sindsdien is er zowel in Nederland als in België op politiek niveau vooruitgang geboekt.

Minder zwerfafval

Om de politici het laatste motiverende zetje te geven zodat statiegeld er komt, heeft de Statiegeldalliantie de campagne ‘Yes We Can!’ gelanceerd. Hierbij moedigen al meer dan honderd gemeenten, bedrijven en organisaties de Nederlandse en Belgische politici aan om hun plannen voor statiegeld snel vast te leggen in wetgeving en daarmee statiegeld daadwerkelijk in te voeren.

Minder blikjes op straat betekent minder zwerfafval. Statiegeld op blikjes betekent zo’n 125 miljoen blikjes per jaar minder aan zwerfafval.

Plastic flesjes

Volgens de Statiegeldalliantie willen 8 op de 10 Nederlanders dat er statiegeld op blikjes komt. Daarover beslist de Tweede Kamer zoals het er nu naar uitziet in het najaar. Bij voldoende draagkracht krijgt Nederland dan in 2022 statiegeld op blikjes.

Vanaf juli 2021 het gebruik van plastic rietjes, bordjes en bestek al verboden en komt er ook statiegeld op kleine plastic flesjes.

Aantal blikjes

Tellingen door Rijkswaterstaat tonen aan dat het aantal blikjes in de natuur niet daalt, maar sterk stijgt met 19 procent. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven verklaarde in het Algemeen Dagblad van 11 november dat om die reden overwogen kan worden om de beslissing begin 2021 te nemen. Een vergelijkbare vervroeging van het besluit gebeurde in april 2020 ook voor statiegeld op kleine plastic flessen.

 

Reacties