Fractie Kernachtig: problemen priklocatie onacceptabel

Foto: DoroT Schenk/Pixabay

De fractie van Kernachtig Wijchen vindt het onacceptabel dat door problemen bij de priklocatie aan de Havenweg ouderen uit deze gemeente en directe omgeving niet in Wijchen hun vaccin kunnen halen en naar andere locaties moeten reizen. De fractie wil van het college van burgemeester en wethouders weten of het de problemen inmiddels aanhangig heeft gemaakt in het bestuur van de GGD Gelderland-Zuid.

De gemeente Wijchen is een van de locaties waar mensen uit Gelderland-Zuid worden ingeënt tegen het coronavirus. “De ouderen behoren tot de groep die het eerste ingeënt wordt en vooral deze groep loopt tegen een aantal problemen aan”, aldus Rob Albersnagel van Kernachtig Wijchen.

“Ouderen moeten regelmatig ver reizen voor een prik, ze stonden soms lang te wachten in de kou en het verzetten van een afspraak moet digitaal. Dat laatste is vooral voor niet-computervaardige bejaarden al een probleem.”

ICT-problemen

De locatie aan de Havenweg in Wijchen heeft ook te maken gehad met ICT-problemen waardoor het onmogelijk was om een afspraak in Wijchen te maken. Volgens een woordvoerder van de landelijke GGD GHOR, de belangenbehartiger voor de publieke gezondheid en veiligheid in Nederland, gaf het computersysteem CoronIT van de landelijke afsprakenlijn aan dat er afspraakmogelijkheden openstonden die echter al waren ingevuld (de Gelderlander, 27 februari).

Raadslid Rob Albersnagel van Kernachtig Wjchen. Foto: Kernachtig Wijchen

“De priklocatie in Wijchen heeft daarnaast een gebrek aan vaccins”, aldus raadslid Albersnagel. “We krijgen signalen dat de aanwezige medewerkers regelmatig niets te doen hebben. Dat betekent niet alleen dat de logistiek van de vaccins nog steeds te wensen over laat, maar ook dat ouderen uit Wijchen en directe omgeving niet in Wijchen hun vaccin kunnen halen en dus naar andere locaties moeten reizen. Wat Kernachtig Wijchen betreft is dat niet acceptabel!”, zegt Albersnagel.

Overleg

De fractie Kernachtig Wijchen wil van het college weten of het door de GGD geïnformeerd is over de problemen bij de priklocatie Wijchen en welke mogelijkheden het college heeft om de priklocatie aan de Havenweg te ondersteunen bij de ontstane problemen. Ook vraagt de fractie zich af of er overleg is met andere regio’s en priklocaties met als doel het aantal beschikbare vaccins te verspreiden over de verschillende locaties en zo te voorkomen dat de ene locatie beschikt over vaccins en een andere locatie niet.

Volgens GGD Gelderland-Zuid worden er in de verschillende locaties met verschillende vaccins gevaccineerd en kan dus niet iedereen in iedere locatie terecht.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen