Boek belicht industrieel vermogen Wijchense bedrijven

Foto: Historisch Gemotoriseerd Verkeer, werkgroep van Historische Vereniging Tweestromenland

Wijchen heeft een rijke historie aan industriële activiteit. Vier Wijchenaren hebben 3 jaar onderzoek gedaan naar 20 Wijchense bedrijven en hun bevindingen opgeschreven in het boek Waardevast Erfgoed in Wijchen dat deze week verschijnt.

Bert Bloo, Harrie Bakker, Guus van Heck en Nic Bakker belichten in het boek het industrieel vermogen van 20 Wijchense bedrijven waarvan sommige al niet meer bestaan zoals Eltink Meubelen, Wytric Textielfabriek en Brinkers’ Margarinefabriek.

Wijchen is bekend vanwege de archeologische vondsten, het kasteel en sinds de middeleeuwen ook als marktcentrum voor de paardenhandel, maar bij velen is Wijchen minder bekend als een plaats met een rijke historie aan industriële activiteit. In hun zoektocht naar waardevolle gebeurtenissen, bijzondere mensen en vermeldenswaardige verhalen en anekdotes hadden de schrijvers nooit verwacht dat er zóveel pareltjes naar boven zouden komen, zegt Bert Bloo.

Molenberg

Om de verhalen voor het nageslacht te bewaren, geeft het boek een herkenbaar beeld van veranderingen en ontwikkelingen van pakweg de laatste 70 jaar. Voor het boek werd met een groot aantal personeelsleden van de diverse bedrijven gesproken. De beschrijvingen worden verrijkt met een groot aantal foto’s en andere illustraties.

Waardevast Erfgoed in Wijchen verschijnt vrijdag 11 december. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan burgemeester Marijke van Beek in het Huis van de Gemeente. Daarna loopt het gezelschap naar de nabijgelegen Oude Molen aan de Bronckhorstlaan waar molenaar Jeroen van de Water om 14.30 uur in de openlucht de gasten ontvangt voor de officiële presentatie van het boek. Dat gebeurt dan op een historische plek, op de Molenberg, tegen het decor van het oudste industriële erfgoed van Wijchen.

Historische Vereniging

Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij De Kleijn in samenwerking met Historische Vereniging Tweestromenland en met hulp van de Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving (STIENEO). Financiële bijdragen werden ontvangen van de onderzochte bedrijven, van Bedrijfsmakelaar Van Thiel en de gemeente Wijchen.

Het boek is vanaf vrijdag voor 15 euro te koop bij de Wijchense boekhandel Plantage De Kleijn, bij de Historische Vereniging Tweestromenland, Museum Kasteel Wijchen en de VVV.

Reacties

Cookieinstellingen