Plaatjesalbum over watersnood Land van Maas en Waal

De watermassa bij Wijchen in 1926
De watermassa bij Wijchen in 1926
Foto: Weenenk & Snel, Den Haag, Uitg./Collectie Regionaal Archief Nijmegen

In maart verschijnt Honderd jaor Maos en Waol, ’n Plaotjesboek vaen 13 Maos en Waolse durpe, een uitgave van mede de Historische Vereniging Tweestromenland over de watersnood waarmee het gebied te maken heeft gehad.

De Historische Vereniging Tweestromenland ging voor de te sparen plaatjes op zoek naar de meest geschikte foto’s van de dertien dorpen in het westen van het gebied. Henk van Elk, bestuurslid van de Historische Vereniging Tweestromenland, is samensteller van het album waarvoor de plaatje gespaard kunnen worden bij Jumbo-filialen.

Vlag

Bij de Historische Vereniging Tweestromenland is ook een vlag voor het Land van Maas en Waal te koop. Deze vlag is ontworpen door Drutenaar W. Hendriks en in diverse vormen en maten, onder andere een wimpel, verkrijgbaar. Op de website van de vereniging zijn alle modellen van de vlag te bestellen. Met de verkoop van de vlag kan de vereniging worden ondersteund om zo het werk voor de toekomst te waarborgen.

Historische vereniging

De Historische Vereniging Tweestromenland (de historische vereniging voor het Land van Maas en Waal en Rijk van Nijmegen West) werd op 15 mei 1964 opgericht. In de afgelopen decennia is er heel wat veranderd in het leef- en werkgebied van de vereniging. Dorpen hebben een ander aanzien gekregen en we zijn anders gaan leven. Door de Historische Vereniging worden artefacten uit die periode verzameld, bewaard en toegankelijk gemaakt.

Wergroepen

Een groot aantal werkgroepen met veel vrijwilligers nemen elk een eigen deel van de streekgeschiedenis onder hun hoede. Ze verzamelen foto’s, houden zich bezig met streekdracht, ontsluiten archieven en doen familieonderzoek. Anderen zijn bezig met streekliteratuur, bidprentjes of de lokale geschiedenis van een dorp. Deze informatie kan op het Documentatiecentrum van de vereniging worden ingezien en een deel daarvan zelfs digitaal via de website van CollectieGelderland. Dit is een Nederlandse website waar Gelderse musea collecties tonen. Het is een initiatief van de Stichting Gelders Erfgoed.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen