VVD-fractie wil precariobelasting horeca kwijtschelden

In december zette de Wijchense horeca actieborden in het centrum.
In december zette de Wijchense horeca actieborden in het centrum.
Foto: CIZO Communicatie

De Wijchense VVD-fractie wil dat het college van B en W de precariobelasting voor horecaondernemers over 2020 en 2021 gedeeltelijk of volledig kwijtscheldt. Ook wil zij graag dat er een oplossing wordt gevonden voor het op- en afbouwen van de weekmarkt zodat de horeca niet iedere keer veel tijd kwijt is met het weghalen van de terrassen.

Het is binnenkort 1 jaar geleden dat de Wijchense horeca voor het eerst dicht moest. Het is nog niet bekend wanneer de cafés en restaurants weer open mogen en zij weer gasten op de terrassen kunnen ontvangen.

“De Wijchense VVD vindt het van groot belang dat de Wijchense horeca zodanig wordt ondersteund in deze lastige tijden, dat deze kan overleven”, zegt VVD-raadslid Wessel Krale. “Want naast werkgelegenheid vervult de horeca een belangrijke rol in de leefbaarheid van onze kernen. Dankzij de aantrekkingskracht van de horeca wordt bijvoorbeeld ook het winkelgebied versterkt.”

Precariobelasting

De gemeente Wijchen heeft onlangs vanuit het rijk extra middelen toegezegd gekregen om de negatieve COVID-19-effecten te compenseren. Krale: “We hebben van horecaondernemers in Wijchen vernomen dat de gemeente hen met name zou kunnen helpen met kwijtschelding van de precariobelasting en de op- en afbouw van de weekmarkt.”

Ondernemers moeten precariobelasting betalen voor het gebruik van grond van de gemeente, bijvoorbeeld voor terrassen. De incassering van deze belasting loopt vooralsnog regulier door, terwijl in de afgelopen en de komende tijd geen omzet op de terrassen kan worden gemaakt. “Ook is de hoogte van de belasting vooralsnog ongewijzigd, terwijl de terrassen tijdens de lockdowns vanzelfsprekend niet worden gebruikt.”

De VVD wil dat het college de precariobelasting voor vorig en dit jaar gedeeltelijk of volledig kwijtscheldt. Verder vraagt de fractie aan het college of het ook andere mogelijkheden ziet om de horecaondernemers (ook zonder terras) te compenseren.

Weekmarkt

Zodra terrasbezoek weer mogelijk is, moet de horeca volgens de VVD de terrassen volop kunnen benutten om te kunnen aansterken. Een beperking hierbij is dat de terrassen op woensdagavond moeten worden afgebroken voor de weekmarkt en dat deze op donderdagmiddag weer kunnen worden opgebouwd. “Dit op- en afbouwen kost de horeca een hoop tijd en leidt tot omzetderving. Anderzijds is de Wijchense weekmarkt ook een grote publiekstrekker en een welkome aanvulling in het centrum”, aldus Krale.

De VVD wil weten of het college in overleg met de uitbaters van de weekmarkt en de horecaondernemers kan kijken hoe en wanneer de weekmarkt zo efficiënt mogelijk is op te bouwen, zodat er zo min mogelijk terrastijd verloren gaat.

Zie ook:
Wijchense horeca gaat dinsdagmiddag actievoeren

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen