Kernachtig Wijchen wil groter cultuuraanbod jongeren

In de plannen voor een ruimer cultuuraanbod moet Young Wijchen worden meegenomen.
In de plannen voor een ruimer cultuuraanbod moet Young Wijchen worden meegenomen.
Foto: Young Wijchen

Het culturele aanbod in Wijchen moet worden verbeterd, waarbij met name  jongeren meer geboden moet worden. Dat vindt Kernachtig Wijchen. Het college wordt gevraagd om te onderzoeken of en hoe het culturele aanbod verbeterd kan worden en hierin Young Wijchen te betrekken.

Tijdens de begrotingsbehandeling in november werd samen met CDA, D66, GroenLinks, VVD en Wijchen Lokaal door Kernachtig Wijchen een motie ingediend waarin het college van burgemeester en wethouders gevraagd werd om een onderzoek te houden en met een plan te komen. De motie werd raadsbreed aangenomen.

Young Wijchen

Aanleiding was een uitnodiging door jongerenorganisatie Young Wijchen in een van de eerste weken van de nieuwe gemeenteraad. Deze groep jongeren vindt dat er in Wijchen onvoldoende cultureel aanbod is voor jongeren. Twee dj’s, een rapper, een fotograaf, een grafisch ontwerper en een aantal anderen besloten de handen ineen te slaan om dit te veranderen.

Cultuursector

Namens Kernachtig Wijchen zijn de raadsleden Saskia Eijkemans en Joost Kersten met deze jongeren in gesprek gegaan. “Vooral de boodschap die zij hadden triggerden ons enorm: we doen dit voor Wijchen, we doen dit voor de Wijchense cultuursector en we doen dit voor jongeren”, zegt Kersten.

Nijmegen

Raadslid Joost Kersten van Kernachtig Wijchen. Foto: gemeente Wijchen

Na de eerste ontmoeting volgden meerdere online en offline gesprekken met Young Wijchen dat in samenwerking met ’t Mozaïek culturele evenementen voor de jeugd uit Wijchen organiseert. Volgens de organisatie willen jongeren meer beleven en gaan hiervoor naar steden zoals Nijmegen.

Toekomst

In de plannen van de gemeente moeten de jongeren en de rol van Young Wijchen dan ook nadrukkelijk worden betrokken, zegt Kersten. “Ik hoop dat deze motie een bijdrage kan leveren om Wijchen nóg een fijnere plek voor jongeren te laten zijn. De komende jaren zal ik, samen met Wijchense jongeren, proberen Wijchen een klein stukje mooier te maken. Tegelijkertijd mag ook gezegd worden dat er al veel goed gaat. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”, aldus Kersten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen