15-jarige Daan Stapel op weg naar Washington DC

Foto: Ans Baars

Daan Stapel is uitgekozen als  Nederlandse jeugdambassadeur van JDRF. Op 11 juli gaat Daan naar Washington DC naar het World Children’s Congress met als doelstelling om zo veel geld in te zamelen voor onderzoek naar Diabetes type 1.

Juvenile Diabetes Research Foundation International (JDRF)zet zich in voor mensen met Diabetes type 1 met als doelstelling om ooit Diabetes Type 1 uit de wereld te helpen. Van Type één naar Type géén!  Dit is ook waar Daan voor staat en zich graag inzet als jeugdambassadeur van deze stichting.

Op 11 jarige leeftijd is bij Daan diabetes type 1 ontdekt, nu alweer 4 jaar geleden. Sindsdien draagt Daan een pompje dat gedurende 24 uur er voor zorgt dat er kleine hoeveelheden insuline in zijn lichaam worden opgenomen zodat de bloedsuikerwaardes stabieler blijven. Meerdere malen per dag moet Daan de glucose gehalte checken. Sinds kort heeft Daan een sensor die om de 3 minuten zijn glucosegehalte checkt. Hierdoor hoeft Daan minder zelf te checken en dat is ideaal voor op school.Daan StapelDaan waarom wil jij jeugdambassadeur worden? Om mijn ziekte onder de aandacht te brengen zodat men beter begrijpt wat het is. Mensen weten vaak niet het verschil tussen type 1 en 2 daarom vind ik het belangrijk om het uit te leggen. Type 1 is een auto immuunziekte en dan werkt de alvleesklier niet meer en heb je een pompje nodig; een soort vervanging van de alvleesklier. Diabetes type 1 heeft vooral met koolhydraten te maken. Bij type 2 daar wordt je lichaam immuun voor insuline, dit wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Natuurlijk wil ik ook zo veel mogelijk geld ophalen.

Daan hoe ben je gekozen? Ik heb moeten strijden met 150 kinderen uit Europa en 40 kinderen uit Nederland . Om jeugdambassadeur te kunnen worden, heb ik verschillende rondes, bestaande uit het uitvoeren van diverse opdrachten zoals een video opsturen van mezelf, moeten doorstaan. In de laatste ronde was een Skype gesprek met de (bijna) senator George Nethercut. Mede omdat ik goed de Engelse taal spreek, ben ik na dit gesprek verkozen tot jeugdambassadeur. Ik ben nu voor 2 jaar jeugdambassadeur en dat houdt in dat ik op alle noodzakelijke conventies moet zijn en bij alle activiteiten zoals ook bij de JDRF Walk en in Washington DC  op het World Children’s  Congress .

Wat ga je in Washington DC doen Op 11 juli ben ik als jeugdambassadeur in Washington DC op de World Children’s  Congress voor 4 dagen om daar zoveel mogelijk geld in te zamelen. Het congres wordt gehouden in het Capitool door en voor onze jeugdige ambassadeurs uit de hele wereld. We komen daar met kinderen uit 6 verschillenden landen buiten Amerika en verder kinderen uit verschillende staten van Amerika. Het geld wordt  dan ook verdeeld over de 6 deelnemende landen en Amerika. Ik heb daar net zoals alle kinderen een gesprek met een aantal senatoren. De senatoren besluiten uiteindelijk of het geld, 150 miljoen dollar, voor het diabetesonderzoek wordt toegewezen.  Meer informatie hierover kunt u vinden op http://cc.jdrf.org/ .

Op 13 juni j.l. heeft Daan met het team The SugarRush Crew voor JDRF Walk 2015 op de markt in Wijchen gestaan. Het doel was € 2.500,– op te halen, maar er is tot heden het mooie bedrag van € 5.566,– opgehaald. Hiermee is 238% van hun doelstelling bereikt. Echt super! Landelijk is er een bedrag van € 132.500,– opgehaald.Daan Stapel

Daan sluiten af met: “Blijf doneren. Dat is zo belangrijk om het onderzoek te kunnen financieren. Dit kunt u doen bij http://www.jdrf.nl . Ik ga er natuurlijk voor om met een mooi bedrag aan geld terug te komen naar Nederland en wil graag mijn ervaringen bij wijchen.nieuws.nl  komen vertellen.

“ See you later alligator!”

De redactie wenst Daan heel veel succes in Washington DC.

Daan StapelTekst en foto’s door Ans Baars

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen