Erfgoedfestival “Gemaakt in Maas en Waal” komt op stoom

Maas & Waal CultuurExpress brengt het unieke erfgoed van het Land van Maas & Waal nog eens extra onder de aandacht van de inwoners, bestuurders en ondernemers. Het is het resultaat van de krachtenbundeling van alle erfgoedinstellingen uit de gemeenten Beuningen, Wijchen, Druten, West Maas en Waal en Heumen. Zij wordt met raad en daad ondersteund door de Provincie Gelderland en Gelders Erfgoed.

“Erg trots zijn wij op de tien activiteiten die de komende zomermaanden plaatsvinden in het land van Maas en Waal in het kader van het Erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland,” aldsu de woordvoerder van Maas & Waal CultuurExpress.

In het Land van Maas en Waal zijn de deelnemende cultuurinstellingen:

  1. Kasteel Hernen te Hernen
  2. Ateliermuseum Jac Maris te Heumen
  3. Museum Tweestromenland te Beneden-Leeuwen
  4. Motorenmuseum en Stoomgemaal De Tuut te Appeltern
  5. Museum Kasteel Wijchen te Wijchen
  6. Bezoekerscentrum De Grote Rivieren te Heerewaarden

Deze cultuurinstellingen hebben samenwerking gezocht met bedrijven uit de regio om een divers activiteitenaanbod te bieden rondom de maakindustrie in Maas en Waal. Cultureel Ondernemerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen komen zo in praktische zin bij elkaar. De CultuurExpress heeft hierbij een aanmoedigende rol vervuld en zorgt tevens voor financiële ondersteuning en publiciteit. Dit programma wordt financieel ondersteund door het provinciaal project Gemaakt in Gelderland te Arnhem en de Rabobank Maas en Waal te Druten.

Het programma

  • Demonstratie 16e eeuws koken in Kasteel Hernen, diverse data.
  • Lezing over Kunstenaarschap in Ateliermuseum Jac Maris met een demonstratie brons gieten (zondag 17 juni).
  • Tentoonstelling Natuur en Vennen in Museum Kasteel Wijchen met in de weekenden in augustus een echte archeoloog of restaurator aanwezig, diverse data.
  • Bakstenenfabricage Dericks&Geldens in Museum Tweestromenland met historische wandelingen, een kinderworkshop en expositie. In samenwerking met Galerie D’n Oostersteeg te Druten (4 en 5 juli).
  • Stationaire Motorendag in Museum de Tuut in Appeltern, de molen in Beneden-Leeuwen, Bergharen en Heumen (5 juli).
  • Metaalweekend in Museum de Tuut, Kasteel Hernen en Tingiterij ’t Oude Ambacht Alphen. De Tuut zal dit weekend onder stroom zijn, Kasteel Hernen toont 16e-eeuwse smeedkunst. Bij het stoomgemaal is een smidse in bedrijf met een hoefsmid en ook de Tingieterij ‘t Oude Ambacht in Alphen is in bedrijf en te bezoeken (8 en 9 augustus).
  • Houtbewerking in Museum de Tuut. Naast de Tuut is de ambachtelijke molenmakerij in Bergharen geopend. Deze geeft een inkijk in de restauratie van de molen van Batenburg.(12 en 13 september).
  • Tricotage en het nieuwe breien in Museum Tweestromenland: met modeshow, workshop en tentoonstelling (29 en 30 augustus).
  • Oude ambachten in Bezoekerscentrum De Grote Rivieren. U ziet de mandenmaker, klompenmaker, nettenbreier en kleisteenbakker in actie en er worden diverse oude filmbeelden getoond (13 september).
  • Kloostermoppen maken in Kasteel Hernen (11/12 en 14 t/m 19 juli, 15/16 en 18 t/m 23 augustus, 12/13 september, 24/25, 28/28/29 oktober).

Zie voor verdere informatie, data, openingstijden en adressen het volledige programma op www.cultuurexpress.nl en www.gemaaktingelderland.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen