Wijchense journaliste Fleur de Weerd schrijft boek over Oekraïne

Foto: Fleur de Weerd

Oekraïne is al jaren onderwerp van gesprek. Maar wat is het nu eigenlijk voor land? Wie zijn de inwoners? Waar houden zij zich mee bezig? Welke dromen en ambities hebben zij? En hoe kijken zij naar de huidige situatie? De Wijchense journaliste Fleur de Weerd beschrijft het in haar boek “Het land dat maar niet wil lukken”.

Fleur de Weerd reist door Oekraïne en spreekt markante karakters die dit land bevolken: een mijnwerker in Novodonetsk, een bazin van een huwelijksbureau in Odessa, een homopriester in Donetsk, een smokkelaar en een verstoten schrijver in Oezjhorod, een orthodox-joodse toerist, een ultranationalist met een passie voor paaseieren in Lviv en vele anderen. Ze luistert naar hun verhalen en tekent hun familiegeschiedenissen op. Confrontaties gaat ze niet uit de weg, waardoor een helder en genuanceerd beeld ontstaat. Ze laat zien dat Oekraïne een land is van complexe en tegengestelde identiteiten, een land met treurige en uiterst ingewikkelde geschiedenis, een land dat worstelt om het hoofd boven water te houden, maar niet opgeeft. Een land dat zoveel meer is dan een speelbal van Rusland.

Fleur de Weerd (1985) is een echte Wijchense: getogen op de Heilige Stoel waar haar ouders nog steeds wonen. “Ik ging naar basisschool de Piekenstulp, daarna naar het Dominicus College in Nijmegen. Op mijn achttiende ben ik uit Wijchen vertrokken naar Utrecht. Daarna woonde ik in Berlijn, Wenen, Kiev en nu in Amsterdam (samen met mijn vriend Seije Slager en ons 3 maanden oude zoontje Lev),” vertelt Fleur.
Fleur is journalist en historicus en werkte in 2012 als correspondent in Kiev voor Trouw, Het Parool, De tijd en Radio 1. Ze was een van de weinige Nederlandse correspondenten die aanwezig waren toen in februari 2014 de onlusten van in Oekraïne uitbraken. Het boek “Het land dat maar niet wil lukken” is haar debuut.

Fleur aan het werk in OekraïneFleur de Weerd Wijchen

 

Reacties