Wijchenaren en nieuwkomers koken en eten samen

Op vrijdag 27 november was er een kook- en ontmoetingsbijeenkomst in het Kookcollege aan de Edisonstraat. Op deze bijeenkomst kon men kennismaken met de keuken uit Syrië. Samen met enkele Wijchenaren werden er heerlijke Palestijns-Syrische gerechten gemaakt.

Ook burgemeester Verheijen had gehoor gegeven aan de uitnodiging. “Tijdens een bijeenkomst enige tijd geleden werd mij gevraagd of ik een keer samen wilde koken en mee wilde eten. En omdat ik het een geweldig initiatief vind, antwoordde ik “nodig mij maar uit”. En zo is het gegaan,” licht Verheijen toe. “Een dergelijk initiatief helpt mee aan het creëren van meer draagvlak binnen de Wijchense samenleving. Het is daarom heel goed dat dit gedaan wordt, zodat we een ander klimaat kunnen scheppen.”
Saillant detail is dat de burgemeester als eerste reeds voor 13.00 uur aanwezig is. Duidelijk zin om aan de slag te gaan. En na het tomaten snijden, gaat zelfs de colbert uit. En dat zie je bij de burgemeester niet zo vaak.Samen koken, samen eten Wijchen

Via Vluchtelingenwerk Wijchen, coaches en taalmaatjes wordt het samen koken en samen eten onder de aandacht van de vluchtelingen gebracht. De kosten om mee te eten bedragen € 2,–. “Dat is natuurlijk niet voldoende om het allemaal te bekostigen, We krijgen van Vraag & Aanbod en de Meedoenertjes in totaal € 1.000,– Zodoende krijgen we het ook financieel rond en kunnen we jaarlijks 4 a 5 sessies organiseren,” vertelt organisator Marijke van den Bos.Samen koken, samen eten Wijchen

Marijke heeft deze keer twee kokkinnen uit Syrië weten te regelen. Zij worden geholpen door twee landgenotes en Wijchenaren. Samen met de kokkinnen en inkoopster Elies (“het is heel leuk en dankbaar om te doen en het helpt om de nieuwkomers te laten integreren en inburgeren”) wordt het menu vastgesteld. Deze keer wordt het mujadera (linzensoep), fetouch (salade), mzechen (pannenkoekjes met kip), taboelah (grutten met kruiden) en als afsluiting thee met koekjes.

Aan het eind van de middag konden zo’n 50 personen genieten van de heerlijk klaargemaakte Syrische en Palestijnse gerechten.
Burgemeester Verheijen samen met zijn keukenprinsessenSamen koken samen eten Wijchen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen