Nederlander paaseitjes fanaat. Gelderland laat witte paaseitjes links liggen

Foto: HEMA

Benieuwd naar hoe dol Gelderlanders zijn op chocolade paaseitjes? Of ze de eitjes kopen zodra de zakjes in de schappen liggen of kunnen ze de verleiding weerstaan tot de laatste dagen voor Pasen? En hoeveel paaseitjes eet een Gelderlander eigenlijk gemiddeld tijdens deze periode? Donderdag maakte HEMA de resultaten van het Grote Paaseitjesonderzoek bekend. Met leuke resultaten tot gevolg!

Wat blijkt? Nederlanders zijn dol op chocolade paaseitjes: maar liefst 86% van hen geeft aan graag paaseitjes te eten. De liefde voor paaseitjes gaat ver: gemiddeld eet men 47(!) chocolade eitjes in deze periode, pikt bijna driekwart (74%) van de Nederlanders als eerst zijn/haar favoriete smaken uit de zak en speelt 42% vals om zoveel mogelijk eitjes te vinden tijdens het jaarlijkse paaseieren zoeken.

Voor een grote groep Nederlanders (42%) geldt dat zij zich snel laten verleiden en het eerste zakje kopen zodra de vrolijk gekleurde lekkernijen in de winkel liggen. Naast dat de eitjes op smaak worden gekozen blijken looks ook erg belangrijk: 55% kiest de eitjes uit op kleur en/of uiterlijk. Ook let men op de verschillende voorkeuren in huis: 70% van de Nederlanders koopt verschillende smaken paaseitjes om aan de wensen van hun omgeving te kunnen voldoen. Wanneer de chocolade eitjes eenmaal op tafel staan, eten we gemiddeld 34 eitjes in de periode voor Pasen en nog eens 13 tijdens de Paasdagen.

Gelderland laat witte paaseitjes links liggen
In Gelderland kopen de meeste mensen paaseitjes zodra ze in de winkel liggen (21%). Maar een deel van Gelderland blijkt de verleiding te kunnen weerstaan; 19% gaat pas naar de winkel om paaseitjes te kopen in de week voor Pasen. Gemiddeld eet de Gelderlander zo’n 42 paaseitjes per persoon rondom Pasen. Ze kiezen dan het liefst melkchocolade paaseitjes uit; 47% geeft dit als favoriete smaak aan. Opvallend is dat de Gelderlander witte chocolade paaseitjes het minst lekker vindt (46%), terwijl gemiddeld Nederland pure chocolade paaseitjes links laat liggen (39%).

Pure chocolade komt met de jaren
De smaak van Nederlanders ontwikkelt zich naarmate men ouder wordt. Het begint bij melkchocolade, welke onder jongeren de favoriete smaak blijkt. Studenten eten het liefst witte chocolade paaseitjes en de pure chocolade eitjes blijken onder ouderen favoriet. Naast de drie genoemde topfavorieten probeert 64% van de Nederlanders ook graag nieuwe smaken uit. Bijvoorbeeld: melk-caramel-zeezout, extra puur en wit-zwarte bes.

“We zijn verrast door de enorme liefde voor chocolade paaseitjes van Nederland!”, reageert Marry Jansen van HEMA op het onderzoek.

Mannen spelen vals tijdens paaseitjes zoeken
Nederlanders blijken bloedfanatiek wanneer het komt op het jaarlijkse paaseitjes zoeken. Bijna een derde (30%) van de Nederlanders doet mee aan dit traditionele spelletje en is dan ook flink competitief: 71% geeft aan heel fanatiek te zijn en 42% speelt zelfs weleens vals. Mannen blijken hierin iets gemener dan vrouwen: 60% van de mannen geeft aan vals te spelen ten opzichte van 27% van de vrouwen. Wellicht met succes: mannen eten gemiddeld 53 paaseieren in deze periode, terwijl vrouwen het bij 41 eitjes houden. Op provincieniveau zitten de meeste lekkerbekken in Overijssel; met gemiddeld 59 paaseitjes per persoon eten zij de meeste eitjes, gevolgd door Groningen (55) en Friesland (54).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen