De Oranje Trophy van Bas Wieringa en Bernadette Boerlage

Foto: Oranje Trophy

Voor het echtpaar Bernadette Boerlage en Bas Wieringa uit Batenburg is een lang gekoesterde droom werkelijkheid worden. Het avontuur opzoeken en in een tijdsbestek van 6 weken door 8 landen reizen met zo’n 11.500 km om uiteindelijk de Olympische Spelen op 6 augustus in Rio de Janeiro bij te wonen.
Hierbij een verslag van week 2 van de Oranje Trophy, de reis van Paramaribo naar Rio de Janeiro met de Coach uit Batenburg.

Lees ook “De Oranje Trophy van Bas Wieringa en Bernadette Boerlage op weg naar Rio de Janeiro“.

De tweede week:
Helaas konden niet overal beelden met de drone worden gemaakt en zeker onderweg was dat lastig. Een oude camera, die daarvoor meegenomen was, gaf slechte beelden had een te lage resolutie. Die camera is ergens onderweg gedoneerd of achtergelaten. Daarna is veel met de iPhone gefilmd, eerst met het toestel verticaal… Dit is de link naar wat videobeelden van week 2.

7 juli:
Bas: “De brandstofleiding moest opnieuw gesoldeerd worden en de auto gepoetst (stof zat in alle hoeken). Gelukkig zijn de kisten goed dicht en is de inhoud stofvrij gebleven.”
De volgende dagen zou redelijk veel op asfalt gereden worden. Maar in Bolivia komen weer veel gravelwegen. Kleine gebreken waren er ook bij anderen: asbouten gebroken, uitlaat stuk, lekkende koppelingen en zo… Van de “Coach” heeft Bas voor alle zekerheid de koppelingen samen met de monteurs opnieuw in het vet gezet: “We zijn de enigen met oude verbindingen, die in deze condities extra aandacht vragen.” Oranje Trophy

Vertrek vanuit Manaus:
Vertrokken vanuit Manaus. Met een pont de (brede) Amazone oversteken was een aparte belevenis. “Vandaag 35 graden, zo’n en een lange streep asfalt voor de boeg…”. Op weg via de BR-319 (Brazil’s Worst Highway). Ze rijden door een prachtige omgeving en denken vaak dat ze in het wilde westen zijn. Eindeloze brede wegen met veel houten gebouwen met maximaal 2 verdiepingen. Wel met airco, maar zonder dubbelglas en muren zonder spouw.
Ze hadden overigens het noordelijk halfrond voor Manaus al verlaten en waren op weg naar de Andes. Oranje Trophy

Op de 1e rustplaats langs de BR319 konden ze verhalen uitwisselen en eitjes bakken voor de lunch. Er waren miljoenen vlinders, die op alles wat zout was, afkwamen. Ze staken gelukkig niet maar zorgden wel voor een vrolijk beeld vanachter de voorruit tijdens het rijden.

Overnachting in Careiro:
Hier werd het kamp opgeslagen en een gezamenlijk houtvuur gestookt. Vanuit 4 auto’s klonken uit de boxen direct vrolijke klanken. Na het eten was er nog een “bikkelgave karaoke sessie”. De volgende dag hoorde Bas van de lokale gids, dat toen ze parkeerden er veel papagaaien, kaketoes, apen en ander wild in de bomen zaten, maar die hadden door de muziek een rustiger heenkomen gezocht.Oranje Trophy 180716 05Oranje Trophy

2e overnachting
Vlak voordat ze voor de eerste keer de Andes zouden oversteken, werd op 1000 meter hoogte op de 2e campsite langs de BR-319, deze volgende mijlpaal samen met de andere Trophy-rijders bij een vuurtje en BBQ gevierd. Konden ze gelijk een beetje wennen aan de hoogte. De top van de pas over de Andes zou op 4700 meter liggen… De aanwezige artsen hebben ter plekke nog een gebroken arm gespalkt van een 8 maanden oud kindje.

Inmiddels zijn ze al verder. Laatste bericht was van 12 juli: “Gelukkig hebben we onze (lage) CO2 uitstoot gecompenseerd… Vandaag op hoogtes tussen 3000 en 4700 m kwam er af en toe meer rook uit dan normaal.”

Goede doelen:
De Oranje Trophy-rijders deelden overal Zika-promotie materialen uit. Het zikavirus veroorzaakt de ziekte zikakoorts en wordt overgedragen door Aedes-muskieten. Het virus wordt voornamelijk overgebracht door vrouwelijke steekmuggen. De zikakoorts is over het algemeen een milde aandoening, waar geen behandeling voor is. Besmette mensen krijgen vaak koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag. Bij volwassenen verdwijnen deze klachten weer binnen een week. Er zijn echter aanwijzingen dat besmetting met het virus ernstiger gevolgen voor de menselijke gezondheid kan hebben, met name voor de foetus. Het kind zou als gevolg van het virus microcefalie kunnen ontwikkelen, een te kleine schedelomvang met grote gevolgen voor de verdere ontwikkeling.
Het virus is bekend sinds 1947, toen het bij een resusaap in het in Oeganda gelegen Zikawoud werd vastgesteld. In 1954 werd een besmetting met het virus voor het eerst gevonden bij de mens. Daarna bleef het virus tot 2007 buiten beeld. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt de uitbraak van het zikavirus nu een noodsituatie van internationaal belang voor de volksgezondheid. Oranje Trophy

Wordt vervolgd……

Wie op Facebook de vorderingen van de Oranje Trophy wil volgen kan dat via deze link doen: https://www.facebook.com/coachbatenburg/
Daar worden foto’s en filmpjes geplaatst (gemonteerd door Dick Vogelzang van HDV Productions).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen