Oude basisschool Samsam wordt een Creatieve Broedplaats!

Foto: wijchen.nieuws.nl

In 2015 kwam er vanuit de raad, Kernachtig Wijchen en PvdA, het idee om te kijken naar de mogelijkheden voor een Creatieve Broedplaats in Wijchen. Er is toen en werkgroep opgestart met kunstenaars en starters om dit te onderzoeken en verder te ontwikkelen. En na veel inspanning, rond zoeken en praten is er perfecte plek gevonden.

Vanaf september huren 10 starters en kunstenaars samen 7 lokalen in de leegstaande helft van het schoolgebouw op de Kraaijenberg, voormalig Sam Sam. Stichting Kans en Kleur zag het als een mooi en initiatief en een aanwinst voor Wijchen en wilde de Broedplaats graag steunen. Daarnaast brengt het natuurlijk leven in de wijk en in het gebouw en voorkomt het dat deze school voor de helft leegstaat. In de zomervakantie beginnen de huurders met alles in orde maken zodat ze gelijk met de kinderen in het nieuwe schooljaar kunnen beginnen. Dit doen we met de hiervoor speciaal opgerichte stichting Culturele Broedplaats Wijchen.

Broedplaats Wijchen heeft als doel om starters en kunstenaars die niet in staat zijn om commerciële huurprijzen te betalen een kans te geven om te kunnen werken en samen zijn. In de Broedplaats kan dit o.a. goedkoper omdat men veel zelf doet, met de huur die wordt betaald aan Kans en Kleur worden de kosten betaald die gemaakt worden voor het gebouw zoals energie, onderhoud etc. Daarnaast wordt een deel betaald in natura d.m.v. aanvulling op het kunst en cultuuraanbod op de basisscholen in Wijchen (via het Cultuurknooppunt) en nemen ze o.a. het klein en buitenonderhoud van het schoolplein voor hun rekening.
In de Broedplaats komen verschillende creatieve, culturele en kunstzinnige mensen en ondernemingen samen. Van meubelmaker tot kunstenaar, van coach tot websitebouwer tot kunst les voor kinderen.
Begin van het schooljaar komt er een officiële opening waar alle geïnteresseerde en betrokkenen kunnen komen kijken naar deze nieuwe aanwinst voor Wijchen.

In de andere helft van Samsam verblijven de komende jaren nog klassen van Basisschool de Speelhoeve. Ook zit er een kinderopvang en een orthopedagoog met haar praktijk in het gebouw.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen