VVD Wijchen vraagt aandacht voor ‘Handreiking aanpak kindermishandeling’

Foto:

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft recent een “Handreiking over regie op de aanpak van kindermishandeling” gepubliceerd. Hier staan veel tips in voor beleid op dit gebied op gemeentelijk en regionaal niveau. Gezien ook de problemen bij Veilig Thuis is het belangrijk om ons beleid continu te blijven verbeteren. VVD Wijchen vraag hiervoor aandacht.

Een groep wethouders van verschillende gemeenten – de zogenaamde ‘koplopersgroep wethouders’ – heeft het afgelopen jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de handreiking. In de handreiking vinden gemeentebestuurders antwoord op vele vragen die zij hebben over hun regierol. Het document staat vol informatie, tips en praktijkvoorbeelden uit verschillende gemeenten, handig gegroepeerd in kadertjes.

Wat kunt u als gemeentebestuurder doen om dit probleem aan te pakken? Wat is een zinvolle strategie? Daarover gaat deze handreiking.

Roel Boumans heeft namens de fractie van VVD Wijchen hierover de volgende vragen gesteld aan het college:

  1. Is het college bekend met deze handreiking?
  2. Is het college evenals de fractie van de VVD Wijchen van mening dat we deze handreiking kunnen gebruiken om ons beleid zowel lokaal als regionaal verder te verbeteren
  3. Welke elementen uit de handreiking is het college voornemens toe te passen?
  4. 4. Hoe gaat het college dit aanpakken? Welke concrete maatregelen gaat het college nemen om de diverse Tips in de handreiking uit te voeren? In het bijzonder denkt de VVD aan:
    1) convenanten met de medische sector
    2) instelling van een Jongerentaskforce
    3) organisatie van een symposium rond de week van de Kindermishandeling (rond 20 november)
    4) check op jeugdzorgaanbieders of zij voldoen aan Kwaliteitskader Voorkomen Seksueel Misbruik van Jeugdzorg Nederland
    5) zorg voor een goede verwijsindex via de SamenwerkingsInstrument Sluitende Aanpak (SISA)
    6) opstellen outcome criteria op voor jeugdhulpaanbieders.
  5. Hoe gaat het college de raad hierbij betrekken?
  6. In hoeverre gaat het college een voortrekkende rol nemen in de regio om deze handreiking toe te passen op het huidige beleid? Hoe gaat het college deze handreiking in de regio bespreken, bijvoorbeeld in het kader van de verbeteringen bij Veilig Thuis?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen