Wijchens Dweilorkest Ut Kapelleke bestaat met carnaval 33 jaar!

Foto: Ut Kapelleke

Het bekende dweilorkest Ut Kapelleke uit Wijchen, met hun rood-witte basistenue afgewerkt met een zwart jasje, bestaat met carnaval alweer ruim 33 jaar (drie keer 11). En dus reden voor een echt Wijchens feestje, maar dan wel in de lente! Maar hebben dweilorkesten, die vooral in de jaren tachtig als paddenstoelen uit de grond schoten nog wel toekomst, of is het een uitstervend ras? Ut kapelleke wil laten zien en horen dat dweilorkesten nog wel degelijk toekomst hebben!

Tijdens de oprichting van Ut Kapelleke in de jaren tachtig bestonden carnavalsliedjes enkel uit carnavalsnummers van grote zangers zoals Ria Valk, Andre van Duijn, Toon Hermans of de twee Pinten. Live carnavalsmuziek was dan ook een prima aanvulling tijdens carnaval en daarom schoten dweilorkesten als paddenstoelen uit de grond. De après-ski muziek die tegenwoordig veel wordt gedraaid tijdens carnaval, bestond toen nog niet. Inmiddels hebben de dweilorkesten de après-ski muziek ook volop op hun repertoire om zo ook de jeugd te kunnen bedienen.

Door o.a. de komst van après-ski muziek, zie je de vraag van de horeca naar dweilorkesten tijdens carnaval steeds meer verdwijnen. In plaats van carnavalsoptredens, is een toenemende vraag merkbaar van verenigingen, gemeenten en zelfs particulieren die hun evenementen zoals; jubilea, sinterklaas, de 4-daagse of kerstmarkten door dweilorkesten muzikaal laten omlijsten. Eerder deden dat de plaatselijke fanfares, maar deze zijn verdwenen of omgevormd tot een ander orkest. Nu vullen dweilorkesten dat meer en meer in. Juist de flexibiliteit van een dweilorkest zorgt ervoor dat snel en op elke plaats gespeeld kan worden. Dat zorgt voor veel onverwachte en feestelijke optredens. Natuurlijk ontbreekt UT-kapelleke tijdens het komend carnaval niet. Vanaf donderdag tot en met carnavalsdinsdag is zij druk met optredens in Wijchen en directe omgeving.

Al meer dan 33 jaar strooit Ut Kapelleke Nederlandse- en Duitse medleys, schlagers en popnummers over Wijchen en wijde omgeving uit. Zo traden ze al op in Parijs, Kaliningrad (Rusland) en Sennheim (Duitsland). Het orkest bestaat uit zo’n 20 muzikanten. De oudste die vanaf de eerste dag al lid is, is 73 jaar en de jongste is begin 40. De bekende kleding komt voort uit de naam Ut-kapelleke, welke weer afgeleid is van de kleding van een ‘feest kapelaan’ uit het katholieke Limburg.

Toekomst Ut Kapelleke
Gelet op de leeftijd van sommige muzikanten zullen er mogelijk op termijn een aantal stoppen. Ut Kapelleke is daarom altijd bezig om nieuwe (wat jongere) muzikanten te werven en dat lukt ook. Kortom, nog volop toekomst. Natuurlijk kan ze altijd muzikanten gebruiken.

Dweilfestijn ook voor oud-leden
Op zondagmiddag 30 april 2017, organiseert Ut Kapelleke een heus Dweilfestijn in het centrum van Wijchen met diverse regionale dweilorkesten waaronder ook jonge muzikanten. In en rond het centrum van Wijchen zullen ze vanaf 14.00 tot 19.00 uur spelen. Gelijktijdig met het Dweilfestijn organiseert de horeca in Wijchen ook een ‘Lente Boktocht’ in een groot aantal cafés en is er op de markt een ‘Lokale Duurzaamheidsmarkt’. Kortom een geweldige middag. Voor oud leden is er een speciale reünie vanaf 13.15 uur. Op de website www.kapellekewijchen.nl staat hierover meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen