Vier Koninklijke onderscheidingen in de gemeente Wijchen

Foto: Hans Verheijen

Woensdag 26 april heeft burgemeester Verheijen vier Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De decorandi waren Peter Jansen, Annie van Wichen-Reijnen, Piet  Sengers en Sander van Gelder. De bijeenkomst vond plaats in het Kasteel van Wijchen ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Z.M. Koning Willem-Alexander.

Peter Jansen uit heeft zich sinds 1970 op een betekenisvolle wijze ingezet voor de Wijchense samenleving. Vooral voor verpleeghuis de Weegbree. Sinds de oprichting in 1992 draait hij bardiensten en is betrokken bij de stichting ’Vrienden van de Weegbree’. Zowel voor de bewoners als de familieleden heeft hij daarmee in grote mate bijgedragen aan het ‘thuisvoelen’ in deze omgeving. Daarnaast was Peter mede initiatiefnemer voor de oprichting van een voetbalteam voor mensen met een verstandelijke beperking. Onder zijn leiding is er een gemotiveerde begeleidingsgroep samengesteld en kunnen 35 deelnemers genieten van deze sport bij voetbalclub Woezik. Ook is hij zeer betrokken bij de organisatie van de Special Olympics. In de jaren zeventig en tachtig fungeerde hij bijna achttien jaar als hulpSinterklaas, was hij voorzitter van het Wijchens Amateur Toneel en was actief lid van de optocht-commissie van het Urnerijk.
Peter Jansen kreeg de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Annie van Wichen-Reijnen uit Niftrik heeft ruim 35 jaar vrijwilligerswerk gedaan. In 1993 formeerde zij samen met buurtgenoten een leefbaarheidsgroep. In de functie van bestuurslid, penningmeester, voorzitter en nu lid van de Werkgroep buitengebied, behartigt zij nog altijd de belangen van de inwoners van Niftrik. In 1999 is Annie benoemd tot algemeen bestuurslid van het toenmalige Zuiveringsschap Rivierenland. Tot 2015 had zij zitting in bestuurlijke commissies en was betrokken bij de oprichting van de Algemene WaterschapsPartij waarvan zij nu nog lid is. Daarnaast heeft Annie  zich sinds de oprichting van de Wijchense Omroep in mei 1981 op zeer intensieve wijze ingezet voor deze lokale omroep. Zij heeft door de jaren heen de lokale omroep voor Wijchen en haar kernen vorm en inhoud gegeven; als lid van het Algemeen Bestuur, radiomaakster, televisiepresentator en interviewster. In december 2015 is zij unaniem tot voorzitter van de Wijchense Omroep gekozen. Zij is verantwoordelijk voor de doorstart van de omroep, wierf nieuwe fondsen en initieerde de vorming van een streekomroep met omliggende lokale en regionale zenders.
Annie van Wichen kreeg de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Piet Sengers uit Wijchen heeft zich lange tijd intensief ingezet voor de samenleving. Voor zijn huwelijk was hij, in de jaren 60, als sportleider en voorzitter van de organisatie Katholieke Plattelandsjongeren actief voor jongeren in de agrarische sector. Hierna gaf hij zijn gezin een periode de volledige aandacht. In de jaren negentig werd Piet voorzitter van de Noord Brabantse Christelijke Boerenbond. Daarnaast werd hij in 1993 lid van de Raad van Toezicht tot 1999 en vervolgens bestuurslid van de Rabobank Wijchen. Tot 2006 vertegenwoordigde hij de belangen van de agrariërs uit de regio en was actief betrokken bij een fusie. Hij bleek een bekwaam bestuurder en had nog altijd veel interesse voor sportieve en culturele bezigheden. Zo volgde in 1997 een benoeming tot voorzitter van de Veteranen Sportclub Wijchen en werd hij voorzitter van Toneelvereniging ‘De Eendracht’, waar hij tevens als regisseur en acteur actief is. De laatste jaren is hij daarnaast zeer begaan met alle leden van de Katholieke Belangenorganisatie voor senioren in Alverna. Hij is een toegewijd voorzitter, steekt veel tijd in het promoten van de KBO en medeorganisator van vele sociale en culturele activiteiten.
Piet Sengers kreeg de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sander van Gelder uit Wijchen heeft zich sinds 1975, met een onderbreking in de periode 1981 tot 1988, op een betekenisvolle en intensieve wijze ingezet voor de samenleving. In de jaren zeventig als voetbaltrainer bij AAC/Olympia in Horssen en later als jeugdtrainer bij de vereniging Union in Malden. In 1988 werd hij vrijwilliger bij de Voetbalvereniging UHC in de functie van onder andere bestuurslid en lid van de technische commissie. Sinds 1993 is hij in de sportwereld wekelijks actief als presentator bij de Wijchense Omroep. De kennis en kunde in de Wijchense sportwereld maken hem eveneens tot een waardevol bestuurslid van de Stichting Sportevenementen in Wijchen. Ook heeft hij een belangrijk aandeel in de organisatie van het sportgala, de Wall of Fame van de Wijchense Sport en het promoten van sport onder de jeugd. Daarnaast heeft Sander vanaf de opstartfase eind jaren ’90, met een tomeloze inzet bijgedragen aan de oprichting van ‘Vrienden van Elektro’. In zijn rol als penningmeester en secretaris heeft hij samen met de andere bestuursleden ervoor gezorgd dat in de regio zichtbaar is geworden dat samenwerking met concurrerende bedrijven mogelijk is. Het initiatief is uitgegroeid tot een actief samenwerkingsverband met bijna alle voortgezet onderwijsinstellingen en basisscholen in de regio. In 2011 is Sander ook toegetreden tot het bestuur Stichting Technovium. De hoofddoelstelling van deze stichting is om de kwaliteit en effectiviteit van technisch onderwijs in de regio Nijmegen te verbeteren door middel van samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven. De maatschappelijke impact van Stichting Technovium is onder meer door de volhardende inzet van hem op landelijk niveau opgepakt. Zij zijn het voorbeeld geworden voor samenwerking tussen publieke en private partijen gericht op onderwijs.
Sander van Gelder kreeg de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op de foto van links naar rechts: Piet Sengers, Annie van Wichen, Hans Verheijen. Sander van Gelder en Peter Jansen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen