AWC Wijchen en Fundashon Bicentini gaan meer samenwerken

Foto: Fundashon Bicentini

De Fundashon Bicentini is al jaren met AWC betrokken, mede door trainer Remko Bicentini. Ondanks dat hij naar Juliana ’31 vertrekt deze zomer, blijven de organisaties toch bij elkaar betrokken. René en Nanda Wijshake, AWC-vrijwilligers en Fundashon-ambassadeurs, gaan de twee meer samen laten werken.

Het goede doel zet zich in op de Nederlandse Antillen, voornamelijk Curaçao, voor kansarme kinderen. “Het verschil tussen arm en rijk is daar echt schrikbarend”, vertelt René, leider van het eerste elftal en voormalig bestuurslid en jeugdleider. De afgelopen seizoenen ging het eerste elftal geregeld naar Curaçao om daar voetbalclinics te verzorgen op kansarme scholen. “Via Remko konden we vaak voetballen en hockeysticks meenemen voor die kinderen. Daar zijn ze erg blij mee.

AWC Bicentini FundashonZijn vrouw Nanda, barmedewerkster bij AWC, houdt zich meer bezig met de scholen zelf. Ze heeft al twintigduizend boeken verscheept en veel speelgoed. Dat is hard nodig, want op Curaçao is daar niet genoeg geld voor. Nanda: “Er is subsidie voor elk kind. Als de scholen daar schriften, pennen en leermethodes voor kopen, blijft er maar 1,14 Antilliaanse gulden over voor leesboeken en speelgoed. Dat is veel te weinig.” De boeken die ze wel hebben, zijn van slechte kwaliteit en vallen uit elkaar. Ook zouden de Curaçaose kinderen graag speeltoestellen hebben, zoals klimrekken en schommels.

Behalve de kinderen heeft de Fundashon andere mooie dingen gedaan op Curaçao. Een jongen had een dwarslaesie opgelopen tijdens een voetbalwedstrijd. De Fundashon heeft een scootmobiel voor hem kunnen regelen en die meegenomen naar Curaçao.

Binnen AWC gaan Nanda en René de naam van de Bicentini Fundashon hooghouden en activiteiten coördineren. De samenwerking is nog niet ten volste benut, vinden ze beiden. Daar moet nu verandering in komen. “Wij worden de tussenpersoon tussen AWC en de Fundashon. Het moet duidelijk worden wat we voor elkaar kunnen betekenen. Dat moeten we ook uitstralen naar alle AWC-leden.”

Bij AWC is al een aantal activiteiten georganiseerd, zoals een Caribische avond of een wedstrijd tussen het Antilliaanse voetbalelftal en NEC. Bij toekomstige evenementen kijken René en Nanda of zowel AWC als de Fundashon er wat aan hebben. “Er staat wel wat in de kinderschoenen, maar de ideeën moeten wel passen binnen de club”, zegt Nanda. Ook de doelpuntenactie aan het begin van het seizoen, waar mensen moesten voorspellen hoeveel AWC zou scoren, was een succes. “Dat kunnen we herhalen volgende jaren.”

Heb je vragen of wil je weten hoe je de Fundashon kunt helpen? Vraag het dan aan Nanda ([email protected] of René ([email protected]  of spreek een van de twee aan bij AWC.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen