Gemeente Wijchen wil de zendvergunning opnieuw aan de Wijchense Omroep verstrekken

De voormalige studio van de Wijchense Omroep in 't Mozaïek
De voormalige studio van de Wijchense Omroep in 't Mozaïek
Foto: wijchen.nieuws.nl

Er zijn twee aanvragen voor een zendvergunning binnen Wijchen, de Wijchense Omroep en Wijchen TV. Beide omroepen voldoen aan de eisen van artikel 261 van de Mediawet. Naar de gemeenteraad gaat het advies dat de Wijchense Omroep het beste de functie van lokale omroep voor Wijchen kan uitoefenen.

De looptijd voor de vergunning betreft de periode 1 juli 2017 – 1 juli 2022. De Mediawet bepaalt dat niet meer dan één lokale omroep per gemeente kan worden aangewezen. Het Het Commissariaat voor de Media ziet toe op de procedure en verleent de aanwijzing na een advies daarover van de gemeenteraad van de gemeente waar de lokale omroep wil gaan uitzenden.
Bij het advies van de gemeenteraad is de onafhankelijkheid van de lokale omroep een onwrikbare voorwaarde. De omroep is autonoom; op geen enkele wijze mag de inhoudelijke, redactionele of journalistieke vrijheid van de omroep worden ingeperkt. Dit betekent dat de gemeenteraad zich bij zijn advies niet mag laten leiden door inhoudelijke en redactionele keuzes die de omroep in zijn media-aanbod heeft gemaakt of wil maken.

Op rond van de volgende redenen is het advies om de zendvergunning aan de Wijchense Omroep te verstrekken:

  1. De Wijchense Omroep is vergevorderd met de lokale omroepen uit de regio om te komen tot een streekomroep. Ingeval Wijchen TV is dat ongewis.
  2. Het pbo van de Wijchense Omroep wordt representatiever geacht dan die van Wijchen TV.
  3. De continuïteit van de publieke media-opdracht bij de Wijchense Omroep wordt meer gegarandeerd dan bij Wijchen TV. De Wijchense Omroep bestaat al lang. Ze kan bogen op een groot aantal vrijwilligers in de uitvoering van de publieke mediaopdracht. De samenwerking in een streekomroep heeft ook voor de exploitatie een beter perspectief.
  4. De Wijchense Omroep is maatschappelijk betrokken als opleidingsinstituut voor het voortgezet onderwijs (specifiek de samenwerking met het MaasWaal College), ROC (Media) en HBO (School voor de Journalistiek).
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen