Geen extra veiligheidsmaatregelen bij de 101ste Vierdaagse

Op woensdag 5 juli vond de traditionele persconferentie plaats ter gelegenheid van de 101ste Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen en de 48ste Vierdaagsefeesten. Dit jaar zijn 44.680 wandelaars ingeschreven en zijn er 3400 wandelaars uitgeloot. Voor Johan Willemstein is dit zijn laatste vierdaagse als marsleider, maar gaat in 2018, als zijn gezondheid het toelaat, weer zelf deelnemen als wandelaar.

Onder de 44.680 wandelaars lopen 39.000 civiele wandelaars, waarvan 5200 militairen en 67 nationaliteiten. Er lopen dit jaar vier 90-plussers mee, waaronder Bert van der Lans, die voor zijn 70ste Vierdaagse kruisje gaat. Als top wandelaar krijgt hij speciaal een gouden Vierdaagsekruis. Ook lopen dit jaar voor het eerst de 101 jongste deelnemers van 12 jaar mee. 

Burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, ging in op de veiligheid tijdens de Vierdaagse: “Er komen geen extra veiligheidsmaatregelen, rugzakken mogen gedragen worden. De Vierdaagse is een open evenement en de veiligheid op terrorisme is niet anders als vorig jaar. We zijn goed ingesteld voor een terroristische aanval en het is zinloos om de stad af te sluiten.”

Ook Walter Hamers kwam aan het woord: “We hebben de bezoekers gevraagd om onze organisatie te laten weten wat zij van de Vierdaagsefeesten vinden. Deze informatie hebben we ter harte genomen en zo zijn er vier pijlers/Stappen ontstaan n.l. Stappen voor de Wereld; gaat over duurzaamheid, Stappen voor het Leven; kwaliteit van het leven en er het meeste eruit te halen door gezond te eten en te drinken, Stappen met Elkaar; ZZG Zorggroep neemt demente ouderen mee naar het vuurwerk en verschillende organisaties zetten zich in voor de mensen die de Vierdaagsefeesten nog een drempel vinden om naar toe te gaan. Als laatste pijler Stappen voor Jezelf; er is gelegenheid om deel te nemen aan yogalessen en de activiteiten van survivalparcoursen.” 

Nieuw dit jaar is dat tijdens de Vierdaagse het V-Team loopt , een initiatief van het vfonds, Stichting DE 4DAAGSE en de Kindercorrespondent. Elke dag lopen de 101 jongste lopers 30 km en maken de kinderen onderweg reportages, vlogs en livestreams. V-Team staat voor vrede-vrijheid-vriendschap-verbinding en Vierdaagse. De lopers komen uit Gelderland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland, Limburg en Noord-Brabant. Kinderen mogen zich inschrijven voor de Vierdaagse in het jaar dat ze 12 jaar worden.
Wijchen is vertegenwoordigd met 4 deelnemers die lopen in het V-team. Van links naar rechts Vassili Bosuema, Anouk Schuurs, Stijn Lubbers, Danai Basten.

Marsleider Johan Willemstein eindigde met het advies naar de wandelaars: “Draag een petje, leg een natte handdoek in je nek, zorg voor voldoende eten, drinken en houd je aan de regels; niet wildplassen en geen afval weggooien.” 

Reacties