Mini-Bieb in Hernen

Foto:

Peter van Asten heeft in Hernen een Mini-Bieb voor voorbijgangers gerealiseerd. Zij kunnen gebruik maken van de boeken in de kast. “Iedereen kan een boek lenen of er zelf eentje in zetten. Het een soort vrijplaats voor mensen die het boek ontdekken en het plezier van lezen ervaren en dit tevens met elkaar delen,” aldus Peter.

Het idee is bij Peter ontstaan tijdens een fietstocht in het oosten van Nederland, waarbij hij voor het eerst kennis maakte met de Mini-Bieb. Dat heeft hem geïnspireerd om zelf een Mini-Bieb te verwezenlijken in Hernen.

Peter van Asten: “Op 6-jarige leeftijd in de 1e klas van de lagere school ( nu groep 3 van de basisschool) kreeg ik een openhartoperatie en daardoor heb ik in dat schooljaar veel gemist en een leesachterstand opgebouwd. Op het voortgezet onderwijs had ik moeite met vreemde talen, zoals Duits en Frans en toen is bij mij dyslexie ontdekt.”

Door de dyslexie heeft Peter jaren geen boek aangeraakt of gelezen. Hij heeft voor zichzelf wel een techniek ontwikkeld waarmee het lezen voor hem weer mogelijk is en waardoor bij met plezier kan lezen.

Ondanks de  dyslexie heeft Peter de Pabo-opleiding afgerond en heeft hij de MOA orthopedagogiek opleiding gedaan. Als docent heeft Peter met zeer moeilijk opvoedbare pubers gewerkt.

De Mini-Bieb heeft Peter zelf gebouwd. Op de bovenste plank liggen boeken voor ontspanning, op de onderste plank liggen boeken zodat mensen tot zelfontwikkeling komen en boeken voor mensen met lees en taalproblemen. Het zijn boeken die Peter zelf gelezen heeft.

Peter: “Mensen kunnen boeken inleveren die zij graag in de Mini-Bieb willen leggen. Zij moeten dan wel in het boek schrijven waarom het boek voor hen zo waardevol is en waarom mensen het zouden moeten lezen. Men wordt dan eerder geprikkeld en geïnspireerd  om het boek te lezen”.

De Mini-Bieb is gevestigd aan de Broekstraat 37 in Hernen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen