Wijchense Riet Sipman: “Kantklossen is nooit weg geweest” (Foto’s)

Kantklossen,  een mooi ambacht dat met zijn eeuwenoude techniek met verschillende methoden en soorten kant tot prachtige creaties wordt verwerkt en nog steeds in ere wordt gehouden. Riet Sipman is woonachtig in Wijchen en al vanaf haar 9e jaar  gepassioneerd door het kantklossen.

Riet Sipman: “ Ik ben  in aanraking gekomen met kantklossen op de lagere school in klas 3 ( tegenwoordig groep 5 basisschool) bij de aardrijkskunde les over België. Toen hadden ze het over kant maken met behulp van klosjes en spijkertjes. Ik kon me daar geen voorstelling bij maken en kende alleen klosjes van naaimachinegaren en spijkertjes die mijn vader in de schoenen sloeg bij de zolen”. 

In september 1976, toen Riet getrouwd was, kwam zij bij de oude Meshallen, waar een demonstratie  werd gegeven wat er in Wijchen allemaal te doen was. In de hoek zat een meisje te kantklossen terwijl haar vader miniatuur huisjes en draaimolens  van hout aan het maken was. Dat meisje heeft Riet door verwezen naar haar 1e lerares kantklossen, Zus  Boelaars.

Riet “ Zus Boelaars heeft mij de beginselen geleerd van het kantklossen waardoor voor mij het klossen echt begon. Ik ben begonnen met verschillende technieken zoals stropkant klossen en het lezen van technische tekeningen, aanhakingen maken en de techniek van Brugs Bloemwerk. Zus Boelaars heeft mij een week mee genomen naar een zomercursus klantklossen in Brugge. In 1980 begon ik in Brugge met een groep medecursisten, die een goed inzicht hadden in hoe klossen werkte, en kregen we de oude Vlaamse cursus kloskant tekenen, technieken, klossen. Ieder jaar met Pasen komt de werkgroep weer samen in Brugge waar we naar hartenlust tekenen en klossen”.

Zus  Boelaars heeft Riet in contact gebracht met zuster Judith. Riet: “Zij had een eigen methoden ontwikkelt zodat het klossen sneller werkte en waarbij de slag gelijk goed zit. Vandaar is uit het klossen ”a la Judith” ontstaan. De  “a la Judith”-methode, ook wel Withof–Duchesse methode, werkt als volgt: Je de loper/reiziger die door het weefsel heen gaat open naar rechts en naar links met je klossen zodat de slag meteen bovenaan goed zit. Klossen is dan ook een vorm van weven.” 

Riet: “ Kant klossen is tijdrovend maar heel leuk en ontspannen om te doen en ik beoefen deze oude ambacht nog dagelijks. Je merkt het kantklossen leeft. Het is een heel andere wereld waarin je je zorgen even vergeet”.

Riet Sipman, een mooi mens, waarbij kantklossen als een rode draad door heel haar leven speelt naast haar gezin. De passie die Riet nu nog heeft voor het klossen, wil zij nog steeds doorgeven aan haar cursisten zodat de oude Brugse techniek niet verloren gaat.

Bent u benieuwd naar het kantklossen en wilt u Riet zien klossen? Dat is mogelijk. Regelmatig klost Riet in Kasteel Hernen om de bezoekers kennis te laten maken met het mooie oude ambacht kantklossen. 

Tekst en foto’s door Ans Baars

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen