Wijchense politici discussieerden over de horeca bij Politiek Café Anneke

Foto: wijchen.nieuws.nl

Woensdag 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Woensdagavond was er een Politiek Café Anneke waar alvast werd gediscussieerd over de horeca in het centrum van Wijchen. Bijna alle politieke partijen waren aanwezig. Grote afwezige was PvdA Wijchen. De plaats van de warenmarkt en de tent van het Urnekabinet leverde de meeste, en leukste, discussies op.

Tonnie Verploegen, voorzitter van Horeca Nederland afdeling Wijchen, gaf de aftrap. Hij had, samen met zijn collega’s, een paar bespreekbare en relevante onderwerpen op tafel gelegd, zoals alcohol, veiligheid en evenementenbeleid. “Wanneer de politiek nadenkt over de items die aan de orde komen en deze ook gaan opnemen in hun partijprogramma, ben ik tevreden,” aldus Tonnie.

Gespreksleider Vincent Catrijn ging aan de hand van de onderwerpen de partijleiders diverse vragen stellen en probeerde door actief in te spelen op de antwoorden, de discussie aan te wakkeren. Het bleek al vrij snel dat de politici in het begin nog niet helemaal in de “campagnemodus” zaten, maar al gauw mogelijkheden zagen om zich op de eerste avond al te onderscheiden. Het politieke dier in hem/haar ontwaakte dus snel.

De markt als evenementenplein maakte al veel discussie los. Moeten de grote of alle evenementen verplaatst worden? Daar was men geen voorstander van. Het verplaatsen van een evenement naar een plaats waar geen horeca aanwezig is, is volgens de meeste partijen geen optie. En probeer daarbij maar eens een goede locatie (Europlaplein/oude gemeentekantoor) te vinden. Wel moet de horeca actief betrokken worden bij de evenementen en daarom was de grote witte tent van het Urnekabinet al snel een punt van discussie. “Hierbij wordt de horeca op de markt niet betrokken, er is veel overlast van en het heeft geen toegevoegde waarde om deze tent op de markt te plaatsen,” was één van de reacties. Wijchen Schaatst, Jazz&Wine, Sprookjesfestijn moeten echter wel op de markt blijven. 

De Wijchense Warenmarkt verplaatsen was een andere discussie. Voorstanders van een één groot terras op de markt, zien mogelijkheden voor het deels  verplaatsen van de warenmarkt naar andere delen van het centrum. Ook hebben sommige winkeliers veel last van de warenmarkt doordat hun winkel niet meer toegankelijk is. En dan speelt ook nog de veiligheid een belangrijke rol. “In de Spoorstraat staan de kramen zo dicht tegenover elkaar dat de hulpdiensten er nooit door kunnen komen. En dat terwijl ik met evenementen mij altijd moet houden aan de veiligheidsvoorschriften,” licht Alex, uitbater van café Zus toe.

Worden de vernielingen/overlast veroorzaakt doordat er meer horeca is in het centrum? Het feit dat er meer horeca is, is positief. Het maakt het centrum gezelliger en daar profiteert iedereen van. “Dat bezoekers van de horeca iets meer lawaai maken wanneer ze naar huis gaan, is niet van deze tijd. Dat is altijd al zo geweest,” aldus Leo Herms. De bezoekers van de horeca verzaken ook niet de overlast (drollen/drugs in het portiek). Dat doet de hangjeugd en daar heeft de horeca geen invloed op, was de algemene mening. Hoe deze te bestrijden? Daarover verschilde men van mening. Het begint natuurlijk bij de opvoeding. Maar camera’s en één extra BOA (plan coalitie) is volgens D66 geen oplossing. Het moet aan de voorkant opgelost worden.

Aan het eind werd wel duidelijk dat D66 graag in de coalitie wil, Leo Herms alles oplost (volgens eigen zeggen) en Johan de Kievit geen wethouder wil worden (maar wel naar de kapper gaat wanneer men daar in de toekomst een biertje gaat schenken). Om zo maar een paar opvallende aspecten te benoemen.

Hopelijk nemen de partijen, bijvoorbeeld de markt als evenementenplein, de positie van de warenmarkt en de veiligheid in het centrum, op in het partijprogramma. Tonnie Verploegen gaat samen met zijn collega’s echter nog wel enige aspecten duidelijker en strakker neerzetten.

Op 24 januari en 28 februari is er ook weer een Politiek Café Anneke.

Gaan zij, Dick Vogelzang links en Rene Reijnen rechts, samen een nieuwe partij vormen??????

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen