Provincie Gelderland maakt werk van familiebedrijven

Foto: Provincie Gelderland

Op woensdag 13 december is het initiatiefvoorstel familiebedrijven in Provinciale Staten aangenomen. Dit initiatiefvoorstel is geschreven door CDA statenlid Daisy Vliegenthart-Goedhart en uiteindelijk ingediend met de steun van SP, PvdA, ChristenUnie en VVD. Vliegenthart: “Familiebedrijven kijken naar de lange termijn, zij willen hun bedrijf doorgeven aan de volgende generatie. Door dit rentmeesterschap gaan zij op een andere manier met hun bedrijf en hun werknemers. Maar zijn ze ook meer geworteld in de regio.”

Wat vooral gemist wordt in Gelderland is een netwerk voor deze bijzondere ondernemersgroep. Een netwerk biedt ondersteuning bij de uitdagingen die specifiek spelen bij familiebedrijven. Voor het opzetten hiervan wordt € 350.000 beschikbaar gesteld aan het Gelders Familiebedrijven Gilde.

Familiebedrijven zijn de ruggengraat van de Gelderse economie. Bijna 70% van de Gelderse bedrijven zijn familiebedrijven. Zij zorgen voor een derde van de werkgelegenheid in de provincie. Initiatiefnemer Daisy Vliegenthart-Goedhart (Statenlid CDA): ‘Familiebedrijven hebben een sterke regionale binding en een grote maatschappelijke betrokkenheid. Zij zijn niet bezig met snelle winsten, maar investeren in de lange termijn om het bedrijf gezond over te dragen aan de volgende generatie.’ Toch overleeft 40% van de familiebedrijven een bedrijfsopvolging niet. Hiervoor is specifieke kennis en ondersteuning en een lange voorbereidingstijd nodig. Vliegenthart: ‘Het is goed dat we hier nu als Provincie Gelderland extra aandacht aanbesteden.’

Het Gelders Familiebedrijven Gilde is de ontbrekende schakel in de ondersteuning van familiebedrijven. Zij moeten er voor zorgen dat familiebedrijven de weg weten te vinden in het brede aanbod aan ondersteuning van o.a. de Groeiversneller, Oost NL en de Kamer van Koophandel. Met steun van de provincie moet het Gilde doorgroeien tot een professionele netwerkorganisatie met meer dan 200 leden, waarbij gebruik wordt gemaakt van de kennis van kwartiermakers van andere netwerkorganisaties. Het Gilde signaleert en agendeert vraagstukken en zet een digitaal netwerk op dat past bij de behoefte van familiebedrijven. Na 3 jaar moet het Gilde op eigen benen kunnen staan.

In navolging van het initiatiefvoorstel heeft gedeputeerde Michiel Scheffer samen met VNO/NCW, de Hogeschool Arnhem/Nijmegen, Oost NL, de Kamer van Koophandel e.a. een intentieverklaring getekend om tot een gezamenlijke agenda voor de ondersteuning van familiebedrijven te komen. Scheffer: ‘Familiebedrijven zijn duurzame bedrijven die investeren in de toekomst. Zij zijn de banenmotor van de Gelderse economie. Door de krachten te bundelen geven we onze familiebedrijven een duwtje in de rug.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen