De aanbesteding van de civieltechnische werkzaamheden in de kasteeltuin vraagt om een aanpassing van de plannen. De beschikbare middelen volstaan niet voor realisatie van het oorspronkelijke plan. In de projectgroep “burgerparticipatie toekomst kasteeltuin” zijn de mogelijkheden besproken. Dit heeft geresulteerd in een aantal bijstellingen. Deze bijstellingen zijn verwerkt in bijgaand aangepast plan (zie plan onderaan dit artikel).
In het Coalitieakkoord 2014-2018 stelde de raad dat de Kasteeltuin als groene buffer in stand gehouden moet worden en dat deze buffer waar mogelijk moet worden versterkt. Dit is opgepakt en begin 2015 is gestart met het project “toekomst kasteeltuin”. De opdracht was/is om samen met inwoners (omwonenden) en belanghebbenden een plan uit te werken, daarbij is naast de inrichting ook onderzocht wat de effecten van evenementen zijn op de functie en een duurzaam gebruik van de kasteeltuin.
Aan de hand van diverse bijeenkomsten en excursies heeft de projectgroep een schetsontwerp gemaakt. Dit ontwerp is eind 2015 aan de raad voorgelegd en vastgesteld.
In het najaar van 2017 heeft de aanbesteding van de civieltechnische werkzaamheden plaatsgevonden. De verwachting is dat de middelen niet volstaan voor een integrale uitvoering van het voorgelegde plan. Er is echtereen tekort te verwachten van ca. € 96.000,--.Dit tekort wordt enerzijds veroorzaakt door een strakke raming en anderzijds door de opgelopen vertraging als gevolg van de afstemming met de bouw van de parkeergarage. De aantrekkende marktontwikkelingen temperen de werkhonger van de aannemers.
Samen met de projectgroep is onlangs kritisch naar het ontwerp gekeken. Dit heeft geresulteerd in een aanpassing van het plan.
Concreet is er met de projectgroep de volgende bezuiniging maatregelen afgesproken:
De projectie van het kasteel vervalt. Voor handhaving was geen draagvlak. In de projectgroep is besproken dat een ander fotogeniek kunstwerk hier meer op zijn plaats is. Bij de groen inrichtingswerkzaamheden wordt dit nader uitgewerkt
De herinrichting van het voorterrein aan de Kasteellaan wordt nu niet bij dit plan betrokken. Bij nader inzien is de projectgroep van mening dat het qua inrichting de voorkeur heeft om dit onderdeel van het project te betrekken bij het participatietraject tussen kasteel en Wijchens Meer. Dit biedt enerzijds meer kansen voor een goede samenhangende gebiedsinrichting en anderzijds een besparing die ingezet wordt bij de inrichting van de achtertuin.
Het plan blijft verder intact waarbij onder andere de volgende onderdelen uitgevoerd worden.
Nieuwe paden structuur
Renovatie bruggentjes
Aanleggen toegangsduiker
Fotolocatie nabij kasteelgracht
Beplanting
De doelstelling van het project is de instandhouding en het verbeteren van de groene buffer in de kasteeltuin, waarmee het plan een positieve bijdrage levert aan de functie van de tuin als verblijfsruimte en zorgt voor een beter gebruik bij evenementen. De aanpassingen doen geen afbreuk aan deze doelstelling. Wel betekent het dat de voorgenomen aanpassingen in de voortuin op een later tijdstip worden opgepakt.
De uitvoering van de civieltechnische werkzaamheden in de achtertuin zijn zoals afgesproken al opgestart. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden in maart gereed. Daarna wordt het terrein geëgaliseerd en ingezaaid zodat er in mei er een stevig grasveld ligt waarop de kasteelfeesten en andere festiviteiten kunnen plaatsvinden.
Voor het plantseizoen (in het najaar) zal tijdig met de raad en projectgroep overleg plaats vinden over de invulling en nadere uitwerking van het groen en de vervanging van de kasteelprojectie.
Het nieuwe plan. Klik op de afbeelding om te vergroten