Wijchense politici discussieerden over duurzaamheid en energie

Op woensdagavond 24 januari werd voor de 2e keer het politiek café gehouden in Café Anneke. Dit keer stonden duurzaamheid en energie centraal.  Alle Wijchense politieke partijen, met uitzondering van Gewoon Wijchen, waren deze avond aanwezig. Gespreksleider was Vincent Catrijn.

Er werd de doelstelling geponeerd dat Wijchen in 2040 energieneutraal moet zijn. Wat betekent dit en hoe gaan we dit bereiken, of zijn het loze woorden? Zou de politiek keuzes durven te maken en ook daadwerkelijk doorpakken?
Per politieke partij een paar standpunten over het betreffende onderwerp.

Windmolens
De eerste discussie zorgde al voor verdeelde kampen. Wethouder Titus Burgers van Wijchen is niet tegen, als het maar ver genoeg van de gemeentegrens blijft. Kortom……mogen er in Wijchen windmolens komen en zo ja waar of waar niet?
D66  wil inzetten op windmolens om energiedoelen te kunnen halen. Er moet niet gewacht worden tot anderen het initiatief nemen en daarvan meeprofiteren, maar we moeten zelf beginnen. Maar als eerste moet de gedragscode die is opgesteld van tafel.
Kernachtig Wijchen wil initiatieven uit de markt stimuleren en faciliteren. Voor Kernachtig Wijchen is de door de gemeenteraad vastgestelde gedragscode echter wel leidend. Belangrijkste onderdeel daarin is dat er alleen windmolens mogen worden gebouwd met de vastgestelde afstanden tot de woonkernen. De gedragscode wordt in 2019 geëvalueerd. Maar het mag duidelijk zijn, dat we de doelstelling (Energieneutraal 2040) niet halen met alleen zonnecellen. Met andere woorden: niet tegen windmolens, maar wel de gedragscode in acht nemen.
CDA: “verliezers hebben een excuus en winnaars hebben een plan” als reactie op de vorige sprekers. Het excuus is in dit geval de genoemde gedragscode… Het CDA wil net als D66 niet wachten op de evaluatie van de gedragscode.
VVD wil dat initiatieven voor een duurzaam Wijchen worden gestimuleerd. Met inachtneming van de gedragsregels mogen windmolens geplaatst worden, tenzij de bewoners in de buurt van een gekozen locatie het zelf goed vinden.
PvdA is in principe tegen plaatsing van windmolens, maar wil de haalbaarheid onderzoeken om bijvoorbeeld bij de Loonse Waard in Niftrik als alternatief een duurzaamheidspark te realiseren. Daarmee kan Wijchen een stap zetten om in 2040 energieneutraal te zijn. Door fr bestemming landbouwgrond te veranderen in duurzaamheidspark (-en) kan deze ambitie  gaandeweg gerealiseerd worden. Windmolens, zonnepaneelvelden en andere vormen van duurzame energie kunnen daar stap voor stap en jaar na jaar worden uitgebreid. De aanleg van kleinschalige energieparken, windenergie en zonne-energie voor particulieren, bedrijven of kleine coöperaties moet gestimuleerd worden.
Wijchen Lokaal is eigenlijk wel voor windmolens, maar dan in de Noordzee.  Dus niet in de achtertuinen van Wijchenaren…
Sociaal Wijchen is het eens met CDA en D66 dat de gedragscode aangepast moet worden. Ze zijn voor windmolens op strategische plekken, waar mensen weinig last hebben van geluid en slagschaduw. Tussen Bergharen en Hernen? Dijk tussen Niftrik en Batenburg?
Elly Jaspers (Wind in Wijchen) “Wij zagen graag windmolens tussen Wijchen en Beuningen. We zijn al 3 jaar bezig om iets voor elkaar te krijgen, maar zien onze plannen steeds geblokkeerd worden. De levensduur van windmolens is 20 jaar en tegen die tijd zijn er voldoende alternatieven. Dan kunnen we de windmolens afbreken en recyclen. Duurzaam dus!”
Wijchen Lokaal: Er zijn 400.000 zonnepanelen (!) nodig om heel Wijchen van energie te voorzien. Met het plaatsen van deze zonnepanelen kunnen we voorkomen dat er windmolens gebouwd worden, die de horizon vervuilen en het mooie Wijchense landschap ontsieren. Maar waar moeten die komen? Daarop was geen antwoord.
Kernachtig Wijchen noemde dat mede door de duurzaamheidslening er ruim 100 particuliere initiatieven geweest zijn om zonnepanelen te plaatsen. En samen met Energiecoöperatie Leur zijn initiatieven ondersteund voor een zonneakker in Leur, zonnedaken op het Mozaïek en Sportcentrum Arcus.
Sociaal Wijchen: Wij willen zonne-akkers in de buitengebieden.
VVD wil initiatieven stimuleren.  De gemeente moet dit niet zelf doen. 

Scheiden van afval
Door de hele raad is het omgekeerd inzamelen aangenomen, maar na de voorlichtingsavond bleek dat er binnen de inwoners van Wijchen weinig draagvlak was. Daarom is er op initiatief van Kernachtig Wijchen en de VVD een tegenvoorstel gedaan tegen deze onpopulaire maatregel: Voorlopig pas op de plaats. We gaan dus nog even verder op de oude manier, maar is deze beslissing genomen met de komende verkiezingen in het achterhoofd?
Kernachtig Wijchen vindt dat afval grondstof is. Hoe minder er in de verbrandingsoven terechtkomt, hoe beter. K8W is daarom voorstander van nieuwe manieren van afval inzamelen! Wel groen maar niet gek! Er moet geluisterd worden naar de burgers, maar doel blijft wel dat er minder restafval is.
PvdA vindt dat goed scheiden van afval prioriteit heeft.
Sociaal Wijchen wil doorgaan met “Omgekeerd inzamelen”, mits er hulp komt voor bepaalde doelgroepen.
Uit de zaal: Zelfs het plastic scheiden wordt niet goed gedaan. Nog geen 15% is echt recyclebaar. De ARN is niet in staat om de aangeleverde stroom plastic afval anders te verwerken.

Rioolheffing
PVDA is voorstander van rioolheffing in relatie tot verbruik van het water. Ze stellen dat meer waterverbruik ook meer afvalwater is. Iemand in een groot huis met weinig bewoners gebruikt minder water, dan iemand met een gezien en een zwembad in de tuin. Ook de VVD wil de rioolheffing niet meer koppelen aan WOZ- waarde.
Kernachtig Wijchen is tegen het loskoppelen van de rioolheffing en de WOZ- waarde, maar stelt een afkoppellening voor, voor het afkoppelen van hemelwaterafvoer op het riool en het ontkoppelen van de gasaansluiting (zie hierna). Op die manier worden de riolen minder belast.

Gasloos bouwen nu invoeren
D66, Sociaal Wijchen, PvdA en Kernachtig Wijchen meldden dat de lat nu al voor ons nu een stuk hoger ligt op dit gebied. In nieuwbouwwijken zoals de nieuwe woonwijn de “Tuin van Woezik” is gasloos de norm. De nieuwe MFA in Bergharen wordt gasloos en bijna energieneutraal.
Uit de zaal: “We roepen allemaal dat Wijchen in 2040 Energieneutraal moet zijn, maar hoever zijn we nu?” Meten is weten, en de spreker stelde voor om op een centrale plaats een soort van thermometer op te hangen om te zien hoever we zijn met het terugdringen van energiegebruik. 2040 is pas over 22 jaar, maar het zou goed zijn dit te monitoren en ook richting de bewoners duidelijk te maken of de doelstelling gehaald wordt. Dit idee werd door de Wijchense politiek omarmd en er werd geopperd deze thermometer in het Huis van de Gemeente te plaatsen.
[Noot: Het is nu nog niet rendabel om over te schakelen van gas naar elektra voor bijvoorbeeld de CV, omdat de stookkosten dan 2,5x zo hoog zullen oplopen.

Er waren deze keer ongeveer 40 a 45 aanwezigen. Volgende keer dat het politieke café gehouden wordt, is 28 februari. Deze avond wordt ‘geadopteerd’ door MKB-Wijchen.

Tekst en foto’s door Dick Vogelzang
De fotostream is hier te vinden 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen