Vrijdag 30 maart Kruisweg op de kapelberg in Bergharen

Vrijdag 30 maart a.s. is het Goede Vrijdag, de dag waarop de christenen herdenken dat Jezus zijn laatste tocht maakte naar de berg Golgotha. Op die plaats werd Hij volgens het Evangelie gekruisigd en is daar gestorven. Op velerlei manieren wordt daar aandacht aan besteed, zowel binnen als buiten de kerken. Op vele plaatsen wordt een Passion opgevoerd of bestaat er aandacht voor de meer van deze tijd zijnde musical Jezus Christ Superstar.

In Bergharen is het al vele jaren de gewoonte om op Goede Vrijdag om 15.00 uur een meditatie te houden in het kruiswegpark rond de Kapelberg. Er wordt langs de veertien staties gelopen, zingend en biddend. Elke statie bevat een tableau van wijlen Jac. Maris, een bekende kunstenaar uit Heumen. Hij heeft deze werken eind veertiger jaren van de vorige eeuw gemaakt. Begonnen wordt bij de veroordeling door Pontius Pilatus en er wordt geëindigd bij de statie met de afbeelding van het neerleggen van het gestorven lichaam in het graf. Vrijwilligers spannen zich het hele jaar door in om het park toegankelijk te houden. Iedereen is dan ook weer van harte welkom.

Mochten de weersomstandigheden het niet toelaten, dan zal de kruisweg in de Sint Annakerk plaatsvinden. Daar zijn de afbeeldingen rond 1916 gemaakt door F. Knirsch uit Boxtel onlangs weer wat bijgewerkt en opgeknapt. De kruisweg van de Antwerpse schilder Janssen in de parochiekerk van Veghel heeft daarvoor als voorbeeld gediend. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen