Depot gemeente Wijchen voldoet niet aan eisen

Aan de Meerdreef 88 ligt het depot dat de gemeente Wijchen gebruikt voor de tijdelijke opslag van bij werkzaamheden vrijkomende grond en snoeiafval. Het voldoet echter niet aan de eisen en daarom moet er een aanpassing plaatsvinden. Kosten 35.000 euro.

Tijdens een controle op 12 oktober heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van infrastructuur en Waterstaat (ILT) een controle uitgevoerd en o.a. vastgesteld dat er twee partijen grond samengevoegd waren (ze lagen tegen elkaar aan) en dat mag niet zonder meer. Om te voldoen aan de wet- en regelgeving is het zaak dat de gemeente het depot ‘slimmer’ inricht en is een erkenning voor de BRL 9335 nodig (certificering). Het opleggen van de last onder dwangsom heeft als gevolg dat de gemeente een dwangsom verbeurt voor iedere overtreding van de last die wordt geconstateerd. Voor iedere overtreding die wordt geconstateerd bedraagt de dwangsom € 15k met een maximum van € 75k.

Met dit depot verdient de gemeente Wijchen veel geld omdat de grond niet duur gevoerd hoeft te worden door het bijvoorbeeld te laten storten bij de grondbank. Ook wordt er hier groenafval verzameld en in bulk afgevoerd. Ook dat bespaart veel geld op stortkosten en transport.

De gemeente Wijchen wil het depot daarom behouden en de activiteiten op het depot zo inrichten dat het voldoet aan het besluit bodemkwaliteit. Daarvoor is het nodig dat er een compartimentering voor de diverse grondpartijen wordt gemaakt en dat een deel van het terrein verhard wordt. Ook wil men de processen zo inregelen dat we voldoen aan wet-en regelgeving. Daarvoor moet een proces van certificering worden doorlopen. De kosten verbonden aan de aanpassingen en certificering bedragen 35.000 euro.

Met het aanbrengen van extra verharding en compartimentering voorkomen we dat partijen grond worden gemengd. Met een certificaat voor de BRL 9335 mogen partijen grond worden gemengd en weer in diverse projecten worden gebruikt. Zonder certificering mag dat niet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen