Lichte toename aantal huiszwaluwen in de gemeente Wijchen

Foto:

Afgelopen weken hebben vrijwilligers het aantal huiszwaluwennesten in de Gemeente Wijchen weer in kaart gebracht. Dit jaar werden er 267 nesten geteld. In 2017 waren dat er 244 en in 2016 226. Ten opzichte van eind jaren zestig is het aantal huiszwaluwen met zeker 75% afgenomen. Deze voorzichtige toename geeft een beetje hoop.

De nieuwbouwwijk Kerkeveld/Huurlingsedam scoort goed (29 nesten) evenals het gebied rond de Grotestraat in Bergharen (45 nesten). Maar vooral de RK-kerk in Batenburg met maar liefst 84 nesten is heel bijzonder. Een enkele devote bioloog verklaard dit door het gewijde RK-karakter van de huisvesting. De meeste biologen wijzen naar de Liendense Waard. Dit vlakbij gelegen natuurgebied levert veel insecten op (voedsel voor de huiszwaluwen) en modder om nesten mee te metselen.

De algemene achteruitgang van huiszwaluwen wordt vooral geweten aan de achteruitgang van de hoeveelheid insecten. Maar liefst 70 % daarvan is de afgelopen decennia verdwenen, vooral door het grootschalige gebruik van bestrijdingsmiddelen en de steeds verdere intensivering van de landbouw. Plaatselijk speelt ook een gebrek aan goede nestlocaties een rol. Voor vogels zoals de huiszwaluw, die afhankelijk zijn van insecten, is het dus zo’n beetje vijf voor twaalf. 2018 is dan ook door Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek uitgeroepen tot jaar van de Huiszwaluw.

Overzicht waar de zwaluwen gespot zijn (Plaats 2018 / 2017):
Alverna 19 / 16
Heumenseweg 9 / 8
Boschkant 3 / 6
Vendam 5 / 3
Bergharen Grotestraat 45 / 36
Bergharen Dorp 0 / 0
Hernen Dorp 19 / 19
Batenburg kerk 84 / 73
Hernen KampbroeK 5 / 9
Woezikse Leigraaf 25 / 21
Kraaijenberg 6 / 8
De Weertjes 4 / 4
Kerkeveld, H’dam 29 / 21
Balgoij 1 / 3
Sluiskamp 1 / 0

Voor huiszwaluwen zijn goede kunstnesten verkrijgbaar. Daarmee kun je huiszwaluwen helpen op plaatsen met onvoldoende modder om zelf nesten van te metselen. Bij voorkeur plaatsen onder een brede (witte) overstek. Tip: met een plankje eronder dat enkele centimeters van de muur blijft poepen ze niet de hele muur onder. Meer informatie op de website van Vogelbescherming Nederland. Huiszwaluwen zijn oorspronkelijk bewoners van (overhangende) rotswanden. Huizen en gebouwen in Nederland zijn dus voor hen een soort namaak-rotswanden waar ze dankbaar gebruik van maken. Met een klein beetje hulp doen ze dat nog vaker.

Foto: © Jordy Houkes
Bureau Hesen: Voor meer Natuur 06-52197118

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen