Vleugelnoot aan de Watersnipstraat in Wijchen wordt gekapt

Foto:

De bewoners van Watersnipstraat nr. 54 hebben grootschalige schade aan het riool door boomwortels van de vleugelnoot. Waarschijnlijk hebben de wortels van deze boom bij meerdere woningen schade veroorzaakt. De gemeente Wijchen heeft daarom besloten dat de vleugelnoot gekapt mag worden.

De vleugelnoot is een waardevolle boom. De boom is meerstammig wat hem een bijzondere uitstraling geeft. Daarnaast is de boom ouder dan 50 jaar. De vleugelnoot is een vitale en gezonde boom. Het beleid is dat een gezonde boom niet gekapt wordt. In dit geval betreft de overlast schade aan een woning en de huisaansluiting die niet met beheermaatregelen duurzaam op te lossen zijn.

Enkele jaren geleden is rondom de boom een wortelgeleidingsscherm aangebracht. Dit naar aanleiding van overlast van de boomwortels. Nu na enkele jaren blijkt dat bij zeker één woning de boom veel en lange wortels gemaakt heeft met nog grotere schade.
De boom handhaven betekent hogere kosten bij herstel schades aan andere woningen. Het herstel van de schade aan de woning Watersnipstraat nr. 54, tuin en huisaansluiting waren ca. € 25.000. De extreem hoge kosten werden ook veroorzaakt doordat de huisaansluiting uit asbest bestond. Daarnaast waren de wortels onder de fundering van het huis door gegroeid.

Daarom heeft de gemeente Wijchen het besluit genomen om de boom te kappen. Deze wordt gekapt door een aannemer. De te verwachte kosten zijn € 800,-. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen