Stankoverlast Abersland wordt aangepakt

Foto: Archief

Er zijn al geruime tijd klachten over stankoverlast in de woonwijk Abersland. Deze klachten worden veroorzaakt door het lozingspunt van de persleiding van industrieterrein Loonsewaard. Door het verplaatsen van het lozingspunt wordt de stankoverlast in Abersland 31e straat weggenomen.

Het afvalwater van de bedrijven op de Loonsewaard wordt via een persleiding afgevoerd naar de 31e straat Abersland. Daar is de persleiding aangesloten op het vrijvervalriool. Het lozingspunt is nu op een rioolstelsel met kleine diameters aangesloten en daardoor is de doorstroming in de leiding beperkt. Bij het verpompen van het afvalwater uit de Loonsewaard ontstaat er in de persleiding H2S gas wat een rotte eierenlucht veroorzaakt. Naast de stank is H2S gas bij hoge concentratie bovendien schadelijk voor de gezondheid. Ook tast H2S gas het beton van een rioolleiding aan.
Het afgelopen jaar zijn er diverse maatregelen genomen en aanpassingen gedaan aan het rioolstelsel om de overlast tegen te gaan. Helaas met wisselend resultaat. Soms leek het probleem voor enige tijd opgelost maar na enkele weken kwam de stank toch weer terug. Zodanig zelfs dat bewoners de brandweer bellen en onpasselijk worden van de stank in de straat en de woning. Daarom zijn maatregelen nu acuut nodig.

Door het lozingspunt van de Abersland 31e straat te verplaatsen naar het transportriool van de Westerdreef wordt de bron van de overlast in de wijk weggenomen. Door het verplaatsen van het lozingspunt wordt de persleiding 400 ml korter. Hierdoor is de kans op ontwikkeling van H2S gas minder. H2S gas ontstaat als het rioolwater te lang in de leiding stil staat. Dit gebeurt veelal bij langere leidingen en leidingen waarin weinig doorstroming is. Dit is in de huidige leiding het geval. Met het verplaatsen van de leiding is er minder kans op stankoverlast en anderzijds heeft dat ook weer een gunstig effect op de onderhoudskosten.

De afgelopen maanden heeft de gemeente Wijchen diverse maatregelen getroffen om de overlast te verminderen. Helaas heeft dat niet beoogde effect gesorteerd. Vandaar dat nu wordt voorgesteld de werkzaamheden met voorrang uit te voeren.

De kosten voor het verplaatsen van het lozingspunt van de persleiding Loonsewaard bedragen € 136.000.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen