Wordt het weer touwtrekken om de kabel in het buitengebied van Wijchen?

Foto: HDV Productions

Al in het voorjaar stelde Kernachtig Wijchen vragen over de mogelijkheden om glasvezel aan te leggen in het buitengebied. Toen was net bekend geworden, dat de Europese Commissie de gemeenten in de Regio Rivierenland toestemming had gegeven om zelf snel internet in het buitengebied aan te leggen. Maar er was nog te veel onduidelijk.

Lees ook “Kernachtig wil duidelijkheid over aanleg glasvezel in het buitengebied gemeente Wijchen”

Op 26 september is er een informatiebijeenkomst geweest in zaal Verploegen georganiseerd door het bedrijf: Glavezelbuitenaf. Zij willen glasvezel aanleggen in het buitengebied van Gelderland Midden en Zuid en dus ook in de gemeente Wijchen. [De informatie staat ook op www.glasvezelbuitenaf.nl]. 

Het buitengebied was bij de aanleg van glasvezel georganiseerd door Stichting Glasvezel Wijchen in eerste instantie wel gevraagd om mee te doen. Hun intentieverklaringen om glas te krijgen, hebben er waarschijnlijk wel voor gezorgd, dat de rest van Wijchen glasvezel kreeg. Maar het buitengebied zelf dus niet! En als er iemand is, die zich inzet voor het buitengebied in het algemeen (en Balgoy in het bijzonder…) is dat wel Ruud van Haren, raadslid voor Kernachtig Wijchen. Er zijn door hem dan vragen hierover gesteld aan het college.

Ruud: “Er was de nodige scepsis bij de aanwezigen over de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Iedereen heeft nog een trauma van de vorige keer dat er glasvezel werd aangeboden, ook toen zou dat in het buitengebied komen. Niet dus! De angst dat ook dit keer NIET iedereen aangesloten zal worden is groot en dat wordt nog aangewakkerd door veel onzekerheden. Zo kreeg niet iedereen een brief met de vraag of men aangesloten zou willen worden op die snelle oranje kabel…. En er is sprake van een Fase I en Fase II, zonder dat men weet wat er achter steekt. Maar geschiedenis leerde dat Fase II meestal niet uitgevoerd werd…”

Het blijkt dat mensen met enige vorm van een (snelle) Internet verbinding, zoals coax dus niet gevraagd zijn. Maar iedereen weet ook de problemen van coax: wie als laatste op een kabel is aangesloten, hangt letterlijk aan de laatste mem (om in boerentaal te blijven). En als het buiten sneeuwt, doet het dat ook op TV. Glasvezel is veel betrouwbaarder! 

Tekst en foto’s door Dick Vogelzang (HDV Productions).

 

Reacties

article
83515
Wordt het weer touwtrekken om de kabel in het buitengebied van Wijchen?
Al in het voorjaar stelde Kernachtig Wijchen vragen over de mogelijkheden om glasvezel aan te
https://wijchen.nieuws.nl/nieuws/20181008/wordt-weer-touwtrekken-om-kabel-buitengebied-wijchen/
2018-10-08T11:28:16+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/379/2018/10/08112500/Glasvezel-Rudy-van-Haren-01.jpg
glasvezel Wijchen, Rudie van Haren, wijchen
Nieuws