INFLUENZA geconstateerd: Indoor Marathon Bergharen werd geannuleerd!

Foto: Ans Baars-van Haalen

Eind december werd geconstateerd dat er onder de paarden de besmettelijk griepvirus Influenza heerst. De KNSH gaf dierenartsen en paardenhouders adviezen zodat het virus niet kon uitbreiden en verspreiden. Hierdoor moest de VAP Maas&Waal de Indoor Marathon van 29 december in de Rijhal in Bergharen afgelasten.

De KNHS de overkoepelend orgaan meldde dat in veel stallen in het noorden van Limburg, Brabant en in Utrecht, influenza heerste. Momenteel lijkt het rustig en zijn er weinig nieuwe meldingen, dit meld de Sectorraad Paarden.

Cor Jansen lid van VAP (Vrienden Aangespannen Paard) Maas&Waal: “ Als lid van de VAP Maas&Waal ben je zelf verantwoordelijk om de paarden 1 keer per jaar te enten. Bij de Indoor Marathon komen de paarden uit de hele streek van 50 á 60 km, van Brabant, Den Bosch en o.a.Tiel. De VAP Maas&Waal hebben in overleg met KNHS en de dierenartsen besloten om de minimarathon niet door te laten gaan i.v.m. besmettingen, er waren 45 aanmeldingen waarvan 20 afmeldingen”.
Cor Jansen
Influenza is een zeer besmettelijk griepvirus voor paarden dat leidt tot hoge koorts, hoesten, een snotneus en soms ook dikke benen. De paarden zijn vaak erg ziek, willen dagenlang niet eten en hebben vaak weken nodig om weer volledig te herstellen.

Cor geeft een paar tips: “Als je paard Influenza heeft, probeer het dan zoveel mogelijk frisse lucht te geven door buiten met het dier te lopen. Een drachtige merrie kan door de griep haar veulen verliezen, het medicijn Rhinopneumonie zorgt tegen besmettelijk verwerpen van veulens bij paarden”.

Reacties