KNMI waarschuwt voor sneeuwval en geeft uitleg over “Winterse gladheid door sneeuw”

Foto: KNMI

Woensdag 30 januari wordt sneeuw verwacht, verwacht wordt dat in de middaguren de sneeuw het oosten bereikt. KNMI waarschuwt voor kans op gladheid door sneeuw. Sneeuwbuien kunnen het verkeer behoorlijk parten spelen. Bij heftige neerslag kan het wegdek in een mum van tijd spiegelglad worden.

KNMI geeft uitleg over gladheid door sneeuw:
“De intensiteit van sneeuw kan plotseling veranderen en over korte afstanden sterk verschillen. Voor het verkeer is dat verraderlijk, want ook de toestand van het wegdek kan van plaats tot plaats sterk verschillen.

Vooral na een flinke bui bij temperaturen rond het vriespunt en lage wegdektemperaturen kan de weg nog lange tijd glad blijven. Gaan de buien vergezeld met windstoten, dan verslechteren de omstandigheden voor het verkeer nog verder.

In sneeuwbuien loopt het zicht plotseling sterk terug. Bij lichte sneeuw is het zicht nog zo’n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijkbaar met het zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan dit verder teruglopen. Soms zelfs tot minder dan 50 meter. Dat komt overeen met het zicht in zeer dichte mist.

In een deel van het land kan een dik pak sneeuw vallen terwijl het landschap een eindje verderop groen blijft. Het weer kan over een afstand van nog geen 10 kilometer totaal anders zijn.

Ook hoogteverschillen kunnen invloed hebben op de neerslag. De koude lucht waarin sneeuwbuien ontstaan, is vooral op grote hoogte koud. Hierdoor gaat de neerslag op de heuveltoppen van de Veluwe of van Limburg eerder in sneeuw over dan in lagere delen van Nederland.

Het KNMI houdt in de waarschuwingen voor gladheid rekening met de plaatselijke verschillen. Ook het tijdstip van neerslag is van belang. Sneeuwbuien in de spitsuren leveren meer problemen op dan sneeuwval in de rustige nachtelijke uren”.
Bron: KNMI

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen