Nooteboom vertrouwt op positieve uitspraak van de rechtbank!

Foto: Archief Nooteboom Trailers

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 7 februari in de rechtbank in Arnhem een boete van 150.000 euro- waarvan 50.000 euro voorwaardelijk- geëist tegen Nooteboom Trailers in Wijchen. Als bijzondere voorwaarde bij de straf eist het OM dat het bedrijf binnen drie maanden een plan laat opstellen door een externe veiligheidsdeskundige zodat werknemers voortaan veilig kunnen werken bij het bedrijf. Het OM wil dat het plan dan ook binnen zes maanden uitgevoerd moet zijn.

Op de hoorzitting in Arnhem waren vanuit Nooteboom aanwezig : Algemeen directeur Marinka Nooteboom, directeur Services & Operations Toon de Smit en de advocaat. De oud-medewerker die zwaargewond in het brandwondencentrum in Beverwijk heeft gelegen, was als toeschouwer aanwezig.

Op 8 mei 2015 ontstond er een explosie gevolgd door een brand in één van de cabines waar materialen worden gespoten met verf. De medewerker die in de cabine aan het werk was, liep zware brandwonden op. Hij heeft blijvend letsel overgehouden en is arbeidsongeschikt verklaard.

Volgens het OM zou uit onderzoek zijn gebleken dat het bedrijf onvoldoende maatregelen had genomen in de spuitcabines om het arbeidsongeval te voorkomen. Juist terwijl het om een explosiegevaarlijke zone betrof, waar met een kleine vonk een explosie kan ontstaan.

Ook waren de risicogebieden binnen de explosiegevaarlijke zone onvoldoende benoemd, waardoor de risico’s van werken in de explosiegevaarlijke zone onderkend waren.

Johan van de Water, woordvoerder namens Nooteboom: “Zowel het Openbaar Ministerie als Nooteboom hebben hun visie gegeven op de situatie. De rechter doet hierover binnenkort uitspraak. Veiligheid staat bij Nooteboom zeer hoog in het vaandel en er wordt jaarlijks regelmatig getoetst of we aan alle regels voldoen. Van de deskundigen zoals inspectie SZW, brandweer en verzekering hebben we nooit aanmerkingen gehad op het spuitproces.”

Alsnog is de oorzaak onduidelijk en niet te achterhalen. Het vermoeden is dat de explosie is ontstaan door een elektrostatische vonk van een gereedschap, waardoor de vluchtige stoffen zijn geëxplodeerd, aldus het OM.

Het OM spreekt over ernstige feiten: “Er was sprake van een in de praktijk gegroeide, risicovolle manier van werken, waarin verdachte onvoldoende adequaat toezicht heeft gehouden”, aldus de officier van justitie op zitting: “Er was sprake van een onveilige en zelfs ronduit gevaarlijke werkomgeving voor de medewerkers.” Het ongeval zoals zich dat op 8 mei 2015 heeft voorgedaan, had ook veel eerder kunnen gebeuren, aldus de officier: “De feiten zijn zeer ernstig en onomkeerbaar. Dit is verdachte aan te rekenen.”

Johan van de Water: “Nooteboom bestaat 135 jaar. In al deze jaren heeft het bedrijf ruim 20.000 voertuigen gespoten. Momenteel zijn er 450 werknemers in dienst. Wij hebben de veiligheid voor ons bedrijf en werknemers hoog in het vaandel staan en stellen aan onze eigen veiligheidsmaatregelen zeer hoge eisen. We betreuren het ten zeerste dat dit ernstig ongeval heeft kunnen plaatsvinden. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen die we gebruikten, zijn we na de brand nog strikter geworden op het gebied van veiligheid. Daar hebben we ook flink in geïnvesteerd, want we willen dit natuurlijk nooit meer meemaken. Wij wachten de uitspraak van de rechter op 7 maart af, maar we gaan van het positieve uit”.

Foto: Johan van de Water

Tekst Ans Baars – van Haalen

Reacties