Verbranden? Of gaat Wijchens Mieneke gecremeerd worden?

Foto:

Het was de bedoeling dat op dinsdag 5 maart, het einde van de carnaval, Wijchens Mieneke wordt verbrand. Maar het kan ook nog goed een crematie worden.

Het carnaval eindigde in de jaren 60 op dinsdagavond met het verbranden van Wijchens Mieneke op de Markt in Wijchen. Doordat het daarbij steeds drukker werd, en omdat alle feestgelegenheden om 24 uur te gelijk sloten en het vol stond met geparkeerde auto’s, was dit niet langer verantwoord, en moesten we stoppen.

De Wozokotten hebben vele jaren het einde van de carnaval verzorgd met het verbranden van Woeziks Jupke, maar aangezien zij zijn gestopt, zou er geen officieel einde meer zijn. De Blauwkoppen voelen zich verplicht om een officieel einde aan de carnaval te verzorgen.

Opnieuw stuit het verbranden van Mieneke op bezwaren. Want een pop in brand steken gaat niet zomaar. Er moet een veiligheidsrapport gemaakt worden, waarin onder meer moet staan, wat wordt verbrand, wie het aan steekt en waarmee. Hoe hoog de vlammen komen. Er moeten hekken omheen staan en de plaats moet nauwkeurig worden aangegeven. Dit alles wordt nog een keer door een ambtenaar geïnspecteert en dan pas goedgekeurd. Bovendien moet er voor de vergunning, die dan verleend wordt, leges worden betaald. Ook had de Nieuwjaarsbrand in Scheveningen gevolgen voor Wijchen.

Er werd naar een andere oplossing gezocht. Men gaat ook met de tijd mee en er wordt over gedacht om Mieneke nu te gaan cremeren. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, daar wordt nog over nagedacht. Zo gauw we dit weten zal dit worden bekend gemaakt.

Reacties

article
88213
Verbranden? Of gaat Wijchens Mieneke gecremeerd worden?
Het was de bedoeling dat op dinsdag 5 maart, het einde van de carnaval, Wijchens
https://wijchen.nieuws.nl/nieuws/20190212/verbranden-of-gaat-wijchens-mieneke-gecremeerd-worden/
2019-02-12T10:42:10+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/379/2019/01/26183404/CV-de-Blauwkoppen.jpg
C.V. de Blauwkoppen, Wijchens Mieneke
Nieuws