Directe vuurwerkschade gemeente Wijchen bijna 16.000 euro

Foto: Archieffoto gemeente Wijchen

Ook dit jaar zijn er tijdens de jaarwisseling weer vernielingen in de openbare ruimte aangericht. Een eerste inspectieronde laat zien dat de schade ca. € 15.830 bedraagt. Het gaat hierbij om de echte materiële schade. Ook zijn er nog € 2.500,– kosten van voorbereiding en uitvoering van het vervangen van de materialen.

Er zijn diverse voorzorgsmaatregelen getroffen door de medewerkers van de gemeente Wijchen. Bijna alle 550 afvalbakken zijn enkele dagen voor de jaarwisseling voorzien van een afsluitklep in de inwerp-opening. Op de meest “gevoelige” plekken meestal locaties zonder sociale controle- zijn er ook bakken verwijderd. In opdracht van de gemeente heeft Dar de diverse kledingcontainers verwijderd c.q. afgesloten.
Op oudjaarsdag zijn de wijkmedewerkers middags door de gemeente gereden op zoek naar potentiële brandhaarden. Vooral in Wijchen Noord en Zuid zijn er de nodige potentiële brandhaarden verwijderd. Totaal is er zo een vrachtwagen vol stookmateriaal afgevoerd. Ondanks dat zijn er tijdens de jaarwisseling toch vreugdevuurtjes gestookt. Deze hebben op een enkele plaats schade aan het wegdek veroorzaakt.
Totaal is er door de medewerkers van de gemeente Wijchen ca. 100 manuur besteed aan de preventieve maatregelen.

En ondanks de vele voorzorgsmaatregelen is er toch nog veel schade. De schade wijkt dit jaar nauwelijks af vergeleken met vorig jaar. In totaal gaat het om 63 objecten die vernield zijn. Vorig jaar waren het er 57. Deze stijging ligt in het feit dat er meer borden vernield zijn. Omdat, voor zover nu bekend, er minder kolken door zwaar vuurwerk vernield zijn is het schadebedrag nagenoeg gelijk. Ook de schade aan gemeentelijke gebouwen is nagenoeg gelijk gebleven. Bedroeg die schade vorig jaar nog € 3.500, nu is het schadebedrag € 3.250.

Totaal zijn er ongeveer 34 verkeersborden, 16 afvalbakken en 3 straatkolken vernielt. Bij de Oase en de Slingert zijn er ruiten vernield. Bij het Noorderlicht en de Speelhoeve zijn er vernielingen aangericht op het plein.

In onderstaande tabel ziet u de kostenverdeling van de bij de jaarwisseling aangerichte schades per wijk. Ter vergelijk ook de bedragen in de jaren 2015 en 2016. 

Wat opvalt is de relatief forse stijging van de herstelkosten in het buitengebied en de daling in Noord. De stijging wordt veroorzaakt doordat er in het buitengebied dit jaar meer kolken zijn vernield en door de vernielingen bij de Oase. In Noord zijn er dit jaar geen speeltoestellen vernield. Dat was vorig jaar wel het geval.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen