Concert voor Piano & Spinet door Kenneth van Doremalen bij MuziekDorp Wijchen

Foto: Antoinette Winters

Zaterdag 23 maart, aanvang 20.00 uur, vindt er een bijzonder concert plaats bij MuziekDorp. Kenneth van Doremalen zal stukken spelen voor piano en….spinet! Een bijzonder en uniek instrument waarmee men het publiek graag kennis wil laten maken. Ook zal hij verder ingaan op de verhalen áchter de muziekstukken. MuziekDorp is gevestigd aan de Snelliusstraat 4 in Wijchen. Kaarten vooraf te bestellen via www.muziekdorp.nl.

Interview Kenneth
Wat is een spinet?
“Een spinet kun je zien als een van de oudste vormen van,  en als voorloper van de piano. De spinet stamt ongeveer uit  het jaar 1500 en dankt zijn naam aan Giovanni Spinetti, die  naar verluidt de eerste bouwde in Venetië. De spinet wordt  meer als een snaarinstrument gezien. Er zijn belangrijke verschillen ten opzichte van de piano. Daarbij kun je denken aan een kleiner  klavier/toetsenbord, geen pedalen, een ander binnen mechaniek  waardoor de aanslag van de snaren anders is en niet te vergeten  de opvallende vorm. Het instrument behoort tot de klavecimbels,  wat onder de meeste mensen een bekender instrument is.  Echter zijn hierbij ook duidelijke verschillen.  De spinet werd en wordt nog steeds vooral in huiselijke kring gebruikt.  Naar mijn idee een zeer uniek en prachtig instrument.”

Welke werken heb je gekozen en waarom?
“Ik heb voornamelijk werken gekozen die niet per direct de bekendste zijn. 23 maart zullen er werken voorbij komen van Satie, Chopin, Schumann, Grieg, Bach, Rameau en Andersson. Zij hebben allemaal uiteraard zó veel werken geschreven dat de keuze enorm is. Ik vind het leuk om mensen kennis te laten maken met muziekstukken die je misschien niet snel zelf ergens hoort. Net als in andere muziekstijlen hoor je vaak de bekendste werken van artiesten en componisten. Wat naar mijn mening zonde is, aangezien ieder van die muzikanten nog veel meer moois heeft gecomponeerd.”  “Daarnaast wil ik een beetje verandering aanbrengen in het imago van de term ‘klassieke muziek’. Daar hangt toch vaak een ietwat stoffig beeld bij voor de meeste, wat bijvoorbeeld heel technisch is o.i.d. Maar klassieke muziek is echt een té brede term voor wat het omvat. Er zijn tal van stukken die meer naar ‘lichte muziek’ neigen en die je net zo goed in films/series zou kunnen horen. Wat vaak een breder publiek aanspreekt. Ik richt me dan ook vooral op de lyrische werken voor piano.” “De gekozen werken voor spinet laten naar mijn mening horen wat het alomvattende karakter van dit instrument is. Werken waar je het instrument van zou kunnen herkennen, werken die typerend zijn voor het instrument, maar bovenal het sferische karakter ervan.”

Wat is je connectie met MuziekDorp?
“Bij MuziekDorp ben ik werkzaam als docent en als muziektherapeut.  Ik geef onder andere piano- en drumlessen. En daarnaast geef ik bijvoorbeeld  ook cursussen zoals ‘Music & Mind’ (mindfulness).”

Wat zijn jouw inspiratiebronnen?
“Ik haal inspiratie uit werkelijk van álles. Wat dat betreft ben ik net een spons.  Ik heb niet specifiek één of twee mensen, of bepaalde stukken o.i.d.  Maar wat ik bijzonder vind aan het spelen van muziek is dat overal een verhaal  aan vast zit. Hoeft niet altijd een groots te zijn, maar het overbrengen van muziek  en daarmee dus een verhaal, mensen iets laten ervaren en beleven,  dat is voor mij een hele grote waarde.”

Wat kunnen we als bezoeker verwachten 23 maart?
“Allereerst een ervaring met een uniek instrument, wat je in de meeste gevallen alleen achter  glas ziet staan in musea. Verder is buiten het genieten van prachtige werken van  diverse componisten het belangrijkste element dat ik bij de meeste werken een verhalende context bied. Het is soms heerlijk om je eigen beeld of invulling te geven bij een stuk, maar ik vind het ook erg interessant om te weten waar instrumentale stukken nou over gaan. Of wanneer en waarom zij zijn geschreven. Door het verhaal achter de muziek te weten ga je anders luisteren naar muziekstukken en/of componisten. Wat naar mijn mening een prachtige toevoeging is aan je beleving van een muziekstuk.”

Voor wie is het concert?
“In feite voor iedereen die van muziek houdt. En voor diegene die geïnteresseerd zijn in klassieke en lichte muziek en daarnaast geïnteresseerd of nieuwsgierig zijn naar het verhaal van muziekstukken en componisten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen