Nieuwe molenstenen Wijchense Molen

Foto:

Wijchen – De Wijchense Molen krijgt twee nieuwe molenstenen! Deze unieke gebeurtenis komt maar eens in de 100 jaar voor. Molenaar Jeroen van de Water heeft een zoektocht van twee jaar nodig gehad om de 1500kg(!) zware stenen te vinden. Woensdag 24 april, tussen 09:00 en 10:00 aan de Bronckhorstlaan 11, worden de molenstenen geplaatst onder toeziend oog van eenieder die interesse heeft in dit prachtige oud-Nederlandse ambacht.

De zoektocht naar deze stenen verliep niet zonder slag of stoot. Via Ebay & Marktplaats heeft Jeroen in Hellendoorn en in Munster (Duitsland) twee afzonderlijke stenen gevonden die bij elkaar passen. Nadat ze gladgepolijst zijn door een steenhandel in België worden er met de hand groeven in gekerfd. Een precies en intensief karwei dat ongeveer 70 uur in beslag neemt. Het is dan ook niet voor niets dat het molenaarsambacht vorig jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst is geplaatst. De Wijchense Molen is nog dagelijks in productie en daarmee is Jeroen een van de weinige beroepsmolenaars die ons land nog rijk is!

Zijn ambacht is op 24 april in volle glorie te bewonderen op de Molenberg tegenover NS-station Wijchen. Deze loodzware basaltstenen van 1500 kg worden per vrachtwagen naar de Molenberg gebracht. Met een steekwagen worden deze stenen een voor een de berg opgereden tot in de molenwinkel. Hier wordt de laatste groef in de stenen gekerfd. Dit wordt in vakjargon ook wel ‘billen’ genoemd. Zodra dit secure werk gedaan is mogen de stenen naar boven! Dit gebeurt in de molen zelf, met een lange takel en gewoon met de hand. Uiteindelijk krijgen de stenen een definitieve plek op de steenzolder van de Wijchense Molen.

De oud-eigenaren van de molenstenen waren erg verrast. De steen uit Hellendoorn deed dienst als achtertuindecoratie en de steen uit Munster lag voorheen opgeslagen in een loods. Deze basaltstenen (ook wel lavastenen genoemd) van 1500kg zijn 150cm in doorsnede en 40cm dik. Dat een beroepsmolenaar deze stenen zou opkopen voor authentiek gebruik in een molen hadden de voormalige eigenaren nooit verwacht.

Reacties