Schrijnende (schuld)verhalen bij HetWerkt!Café Wijchen

Wijchen
Wijchen
Foto: HetWerktCafé Wijchen

Twee schuldambassadeurs, Mirjam en Miriam, uit Wijchen hebben bij de bezoekers van HetWerkt!Café Wijchen een enorme indruk achtergelaten. Beide dames hebben hun persoonlijke, schrijnende verhaal vertelt van hoe zij in de grote financiële zorgen gekomen zijn.

Hoe zij zich met hun kinderen hebben moeten redden van een paar tientjes per week, hoe zij omgingen met dit grote geheim, wat het met hun gezondheid en eigenwaarde heeft gedaan en ook hoe zij weer uit de schulden gekomen zijn.

De schulden waren niet meer te overzien en stapelden zich in rap tempo op. Hierdoor kwamen zij in de overlevingsstand, konden niet meer vooruit kijken en maakte de stapels binnengekomen post niet meer open. Ook heeft één van deze dames zichzelf letterlijk 3 jaar opgesloten in haar eigen huis uit angst voor de deurwaarder. Hierdoor is zij ook al haar vrienden kwijt geraakt en heeft ernstige gezondheidsproblemen gekregen. Zowel financieel als emotioneel hebben zij jarenlang moeten vechten om overeind te blijven.

Gelukkig hebben zij allebei uiteindelijk goede hulp gekregen. Een bewindvoerder heeft hun financiële zorgen deels weg kunnen nemen door de schulden inzichtelijk te maken en te beheren. Door deze situatie hebben zij geleerd heel creatief met geld en boodschappen om te gaan. Niks wordt verspilt en van weinig worden de lekkerste gerechten gemaakt.

De toekomst ziet er weer een stuk positiever uit voor beide. Ze zijn uit de schulden en hebben zelfs een spaarpotje kunnen aanleggen.Het taboe van schulden willen zij doorbreken door er open over te praten. Zij voelen geen schaamte, hebben niet gekozen voor deze situatie en willen vooral (vroegtijdig) anderen helpen die deze zorgen met zich meedragen, hoe klein de schuld ook is. Immers, iemand met een kleine schuld is met kleine veranderingen al goed te helpen. Het kan dan heel fijn zijn met iemand te praten die de situatie kent.

De Gemeente Wijchen is samen met meerdere schuldambassadeur met een mooi project bezig om dit onderwerp meer onder de aandacht te brengen. Over enige tijd zullen de inwoners van de gemeente Wijchen de gezichten en verhalen van deze mensen leren kennen.

Prakkie Wijchen
Een passend onderwerp deze ochtend was ook het initiatief “Prakkie Wijchen”. Marga van IJzendoorn, beheerder van deze locale Facebookpagina, heeft verteld waarom deze site opgericht is. De bedoeling is dat leden elkaar blij kunnen maken met hun overgebleven “prakkie” of nog niet bereide producten. Op deze manier wordt voedselverspilling verminderd en worden mensen met een kleiner budget enorm geholpen. Je kunt je op deze site aanmelden als je een Facebookaccount hebt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen