Energiecircus Wijchen “Burgers geven Energie”

Foto: HDV Productions

Op maandag 17 juni was er een circusachtige tent neergezet achter het kasteel van Wijchen. Daar zou een programma draaien, met als doel ‘inwoners uit de gemeente te interesseren voor lokaal duurzame energieprojecten’.

Energiecircus? Ja, dat was het. Het begon met mooie infographics, hoewel de techniek niet helemaal mee wilde werken. De quiz was leuk opgezet met filmpjes uit Wijchen. Daarin werden meningen gevraagd over duurzaamheid en konden de circusbezoekers het antwoord A of B raden.

Er was een helder betoog, waarin de gemeenten Beuningen, Druten en Wijchen vergeleken werden. De stelling dat de energietransitie niet op gemeentelijk niveau bekeken moest worden, maar op regionaal niveau werd door aanwezigen onderstreept. Datzelfde deden drie wethouders van genoemde gemeenten tijdens een interview, maar het leken helaas meer drie one-man-shows dan een drie-eenheid. Natuurlijk wist iedereen dat we op een nadere manier met onze energie om moesten gaan, dat we (aard-) gasloos moeten gaan wonen, etc.

De vraag aan het eind van de discussie om een gezamenlijk standpunt in te nemen bleef dan ook eigenlijk onbeantwoord. Iets als een intentieverklaring werd niet gegeven. Regionale samenwerking was nu juist zo belangrijk vond toch iedereen…?

Bij een tweede serie interviews werden de lokale energie coöperaties en andere energie initiatieven gevraagd wat ze deden. Elly Jaspers vertegenwoordigde hierin Wind-in-Wijchen en Jaap Schoenmaker ECL (Energiecoöperatie Leur) en ook uit de andere gemeenten waren de initiatieven t.b.v. de energietransitie goed vertegenwoordigd. Op de vraag van de interviewer over een vorm van onderlinge samenwerking kwam echter geen eenduidig “Ja”.

Daarmee eindigde het circus vooralsnog zonder concrete vervolgstappen…

Tekst en foto’s door Dick Vogelzang. Bekijk nog meer foto’s via https://flic.kr/s/aHsmEnAJCk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen