Acties om restafval te verminderen in de gemeente Wijchen, grijze kliko 1 x per 4 weken legen

Vorig jaar heeft de gemeenteraad unaniem besloten dat de container voor restafval behouden blijft. De raad heeft het college ook gevraagd om een voorstel te maken om de Wijchense doelstellingen om het restafval te verminderen te realiseren, met als uitgangspunt het behoud van de grijze container voor restafval.

De landelijke doelstellingen zijn het restafval verminderen naar 100 kilo restafval (fijn+grof) per inwoner per jaar en 75% scheiding van huishoudelijk afval in 2020. Daarnaast zijn de beleidsuitgangspunten uit het Afvalbeleidsplan 2014-2017 leidend: afvalscheiding aan de bron, hoge service voor gft, plastic+ en oud papier en maatwerk bij hoogbouw.

De afgelopen jaren zijn al diverse maatregelen genomen om het scheiden van restafval te verbeteren. De hoeveelheid restafval de afgelopen jaren is reeds fors gedaald. In 2018 werd er nog 127 kg/inw/jr. restafval in gezameld en het scheidingspercentage was 74%. In 2013 werd er nog 162 kg/inw/jr. restafval ingezameld en was het scheidingspercentage 65%. De gemeente Wijchen is goed op weg om de doelstelling voor 2020 te halen. Het uiteindelijke doel is 30 kg/inw/jr. en 100% scheiding. Voor de gemeente Wijchen wordt verwachten dat 45kg/inw/jr. haalbaar zal zijn (Wijchense doelstelling).

Het voorstel om de hoeveelheid restafval te verminderen bestaat uit de volgende maatregelen:

  1. De inzamelfrequentie van de grijze restafvalcontainer verlagen naar één keer per 4 weken;
  2. Verenigingen en scholen faciliteren om hun afval goed te scheiden;
  3. Gerichte communicatie voor het goed scheiden en goed aanbieden van het huishoudelijk afval. Waarbij ook nadrukkelijk aandacht zal worden besteed op wat de inwoner bespaard door goed haar afval te scheiden.
  4. Participatie door middel van een inwonerspanel met inwoners die hebben aangegeven dat zij mee willen praten over afvalthema’s;
  5. Maatwerk bij complexen die containers hebben terwijl hiervoor geen ruimte is;
  6. Gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal vanaf 2020 onder voorbehoud van voldoende verwerkingscapaciteit bij ARN en besluitvorming over kosten gescheiden inzamelen van deze stroom.

Er komt nog een afzonderlijke nota waarin dit pakket maatregelen nader (financieel) wordt uitgewerkt.

Dar stelt nu het inzamelplan en de dienstverleningsovereenkomst voor 2020 op. Daarom moet nu al een besluit worden genomen over de inzamelfrequentie van de grijze restafvalcontainer naar 1x per 4 weken.

In oktober 2018 zijn de inwoners van Wijchen geïnformeerd over het tekort aan chauffeurs bij Dar en de gevolgen voor de inzameling van oud papier met verenigingen. Dit is een structureel probleem en heeft gevolgen voor alle Dar gemeenten. Bestuurlijk zijn er afspraken gemaakt over het aantal chauffeurs waarop iedere gemeente recht heeft. De chauffeurs zijn toebedeeld naar ratio van het aantal routes per gemeente waar in 2018 met verenigingen oud papier werd ingezameld. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de onderlinge verdeling van de meerkosten van de inzameling voor de komende drie jaar (met een lineaire afbouw 90%-60-30%). De inzamelkosten nemen toe omdat overdag inzamelen met achterladers met twee beladers van Dar duurder is dan de inzameling met verenigingen. De gemeente Wijchen is in gesprek met de verenigingen over welke vergoeding men vanaf 2020 gaat ontvangen.

Vanaf 2020 ziet de inzameling van oud papier er zo uit: 16 routes samen met verenigingen en 7 routes in de dag periode door Dar. Om de stijging van de inzamelkosten voor onze gemeente te beperken worden er 4 routes met zijladers gereden. Dit geeft de mogelijkheid om met minder beladers te werken en zo kosten te besparen. Nadeel is dat inwoners dan geen papier los bij mogen plaatsen. Ook lopen we het risico dat er meer papier bij het restafval komt. Vandaar dat we deze maatregel niet in voeren. Dit bekent wel dat de inzamelkosten voor oud papier hierdoor nog meer gaan stijgen.

Bij het uitzetten van de papiercontainers (september 2017) en bij de wisselronde vorig jaar mei mochten inwoners de container weigeren. Ongeveer 600 adressen hebben de container geweigerd vanwege bijvoorbeeld ruimtegebrek. Dit speelt vooral bij de gestapelde woningen in Diepvoorde en Hoogmeer.

Geen andere wijzigingen in de afvalinzameling in 2020 voor GFT. Begin van dit jaar is er door de raad de vraag gesteld om in de winterperiode gft maar 1x per 4 weken in te zamelen. Dit wordt niet gedaan. Door minder service te verlenen op de inzameling van gft bestaat het risico dat inwoner hun gft weer bij restafval gaan gooien.

De gemeente Nijmegen wil 50 cent gaan vragen voor een rol zakken voor plastic+. Hoewel wij het met Nijmegen eens zijn dat er teveel plastic+ zakken gebruikt worden voor andere doelen en dit dus geld kost heeft de gemeente Wijchen dit plan niet. Zij zijn van mening dat het risico op meer plastic+ in het restafval te groot is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen