Bestrijding eikenprocessierups gemeente Wijchen

Foto: Kleuske, wikimedia

Net als elders in het land, is in de gemeente Wijchen veel overlast door de eikenprocessierups. De rupsennesten zitten vooral in eikenbomen, op de stam of vlakbij de grond. Voor de bestrijding is een gespecialiseerde aannemer ingeschakeld. Deze is hier volop mee bezig. Voorrang krijgen drukbezochte plaatsen, scholen en voet- en fietspaden in de bebouwde kom. De route van de Vierdaagse is in juni helemaal behandeld en krijgt de komende weken – waar nodig – extra aandacht.

Let goed op als u buiten wandelt of fietst. De bomen waarvan bekend is dat er rupsennesten zitten, zijn gemarkeerd met rood-wit lint. Blijf zo veel mogelijk uit de buurt van deze bomen.
Bezoekt u een natuurgebied? Zorg dan voor een goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Na aanraking met rupsen niet krabben of wrijven, maar spoel de huid met water.
De haren van de rupsen kunnen zorgen voor jeuk en irritaties aan huid, ogen en luchtwegen. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Ziet u een rupsennest in bomen op gemeentegrond? Meld dit dan via de MijnGemeente app of www.wijchen.nl/meldingdoen. Vanwege het grote aantal meldingen, kan het langer duren voordat deze in behandeling wordt genomen.
Heeft u rupsen in uw eigen tuin? Dan zorgt de gemeente niet voor de bestrijding. Het advies is om dit niet zelf te doen, maar contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf.

Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op de kennisbank van het landelijke coördinatiecentrum www.kad.nl/kennisbank/dierplagen/rupsen/eikenprocessierups.
Over gezondheidsklachten en wat u zelf kunt doen, leest u meer op ggdleefomgeving.nl/hinderlijke-beestjes/eikenprocessierupsen en www.oakie.info.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen