CDA Wijchen: Aanleg ‘groen dak’ nu extra aantrekkelijk door subsidieregeling

Foto:

Het liefste had de fractie van het CDA gezien dat de gemeente Wijchen ook een steentje bij gaat dragen aan het stimuleren van de aanleg van zoveel mogelijk groene daken.

Tijdens de behandeling van de perspectiefnota vorige week donderdag in de raad diende de CDA fractie een motie in. Daarin riep de fractie het college op om de voordelen van groene daken en de subsidieregeling van waterschap Rivierenland actief onder de aandacht te brengen van onze inwoners. Verder pleitte de fractie voor een korting op de gemeentelijke rioolbelasting voor inwoners met een groen dak.

De motie haalde het net niet. “Heel erg jammer natuurlijk”, aldus Karin Hoogteijling. Maar niet getreurd. Nu gaan we er gewoon zelf voor zorgen dat Wijchense inwoners kennis nemen van het profijt van een groen dak en de subsidieregeling van het waterschap. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • Groene daken houden je huis koel tijdens warme dagen;
  • Groene daken isoleren je dak en dat bespaart weer energie;
  • Zonnepanelen gecombineerd met een groen dak hebben meer rendement;
  • Groene daken verbeteren de luchtkwaliteit door het binden van fijn stof, NOx en CO2;
  • Groene daken vangen regenwater op en houden dit langer vast, waardoor het rioolsysteem minder wordt belast;
  • En tot slot: groene daken zien er ook nog aantrekkelijk uit en verhogen de biodiversiteit;

Het waterschap subsidieert maatregelen die je huis, tuin of straat klimaatbestendig maken, zoals een groen dak. Wil je er meer over weten? Kijk dan op www.hohohoosbui.nl/subsidie-klimaatactief/

Reacties