“Bedankt, ik durf nu meer” het thema in de Week van de Alfabetisering

Week van de alfabetisering
Foto:

“Bedankt, ik durf nu meer.” Dat is de boodschap die de cursisten van volwasseneneducatie van ROC Nijmegen schrijven op hun kaartjes. Deze kaartjes sturen zij in de Week van de Alfabetisering (9-15 september) naar hun verwijzers, diegenen die hen een duwtje in de rug hebben gegeven om beter te leren lezen en schrijven.

 “Durf!” is dit jaar ook het thema van de Week van de Alfabetisering. In deze week zetten ruim 76.000 mensen zich in om laaggeletterden te helpen beter te leren lezen en schrijven. Ook ROC Nijmegen, met een aanbod cursussen voor volwassenen in taal, rekenen en computervaardigheden, doet hieraan mee.

Bijzondere verhalen
Tijdens de lessen is er aan de cursisten gevraagd: “Wat durf jij nu wél, nu je beter Nederlands kunt lezen en schrijven?”. Elke cursist heeft hierop zijn eigen verhaal geschreven. Ze durven nu meer op het werk: “Ik praat meer op het werk” en “Ik weet hoe ik een officiële brief moet schrijven”. En ook op het digitale vlak is de vooruitgang groot: “Ik doe meer met de telefoon, ik stuur een app”, “Ik gebruik de computer vaker en zoek sneller iets op” en “Ik heb nu een emailadres”.

Maar voor veel cursisten gaat het veel verder dan puur het beter beheersen van de Nederlandse taal alleen. Zij hebben meer zelfvertrouwen gekregen, durven te solliciteren en spreken iemand aan op straat of in de winkel. De strekking is duidelijk: “Ik durf nu meer”.

Bedank-kaartje
Omdat de cursisten hun verwijzers hiervoor willen bedanken, sturen zij in de Week van de Alfabetisering een kaartje. Verwijzers zijn diegenen die hen op weg geholpen hebben om beter te leren lezen en schrijven. Dit kan een bekende zijn of een familielid, maar ook de huisarts, iemand van de GGD of van het Werkbedrijf.

Het kaartje is ontworpen door ROC Nijmegen. Voorop staat een gedichtje dat een cursist heeft geschreven: “Als de zee inkt was/ en het strand van papier/ Dan kan ik overal schrijven/ Hoe fijn het is om te leren/ lezen en schrijven.” Achterop schrijft elke cursist tijdens de les een eigen tekstje om zijn/haar verwijzer te bedanken. Op deze manier willen zij zelf, maar ook ROC Nijmegen, aandacht vragen voor het belang van het doorverwijzen. Dankzij déze mensen durven zij meer!

Durf jij ook?
Ken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven of digitaal niet zo vaardig is? Zou je zelf de Nederlandse taal beter willen beheersen of beter met de computer willen omgaan?
ROC Nijmegen biedt lessen aan voor maar € 45,- per jaar. De cursus kun je volgen op verschillende dagdelen bij locatie Marterstraat en bij verschillende wijkcentra in Nijmegen en omgeving. Je werkt aan wat je wilt leren, in je eigen tempo, in een kleine groep. Je kunt op elk moment starten. Bel 024-8904024 of kijk op www.roc-nijmegen.nl/student/volwassenen.

Reacties

article
108432
“Bedankt, ik durf nu meer” het thema in de Week van de Alfabetisering
“Bedankt, ik durf nu meer.” Dat is de boodschap die de cursisten van volwasseneneducatie van
https://wijchen.nieuws.nl/nieuws/20190908/bedankt-ik-durf-nu-meer-het-thema-in-de-week-van-de-alfabetisering/
2019-09-08T15:01:31+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/379/2019/09/08095817/Durf-week-van-de-alfabetisering.jpg
Week van de Alfabetisering Wijchen
Nieuws