Tentoonstelling “Vrij! Wijchen herdenkt ’40-’45” geopend!!

Foto: HDV Productions

De tentoonstelling “Vrij!” vertelt de Tweede Wereldoorlog gezien door Wijchense ogen. Met ooggetuigenverslagen, bijzondere objecten, foto’s en filmbeelden. Wijchen, een toevluchtsoord voor onderduiker en evacué. En onderduiken… het gebeurde zelfs in het Koetshuis van Kasteel Wijchen. Oorlogsherinneringen, persoonlijke en lokale verhalen over de bezetting en bevrijding. De tentoonstelling werd woensdag 11 september geopend.

“Vrij!” sluit aan bij de nationale herdenking en viering van 75 jaar bevrijding, vrede en vrijheid. Leer, beleef en ontdek de tijd die langzaam verschuift van “memory” naar “history”.
“Vrij! Wijchen herdenkt ’40-‘45” werd op 11 september 2019 publiekelijk geopend. Voorafgaand aan de officiële opening vond er een defilé plaats met circa 10 historische legervoertuigen. Na het openingswoord konden de voertuigen bezichtigd worden.

Tijdens de rondrit met een tiental historische legervoertuigen regende het helaas. De wagens reden vanaf de parkeerplaats achter de bioscoop naar de Oosterweg en vandaar naar de Markt. Daarna via de Burchtstraat naar de Touwslagersbaan en weer over de Markt. Vervolgens via de Spoorstraat naar de achterkant van het Kasteel. Een echt defilé was het niet, de meeste mensen wachtten in de zaal van het Kasteel.

Rylana Seelen, directeur van het Museum opende met wat achtergronden en vervolgens Paul Loermans. Aan het eind van de speeches werd een boek overhandigd door Nicole Janssen en Antal Giesbers getiteld “WIJCHEN HERDENKT…”. De genodigden hadden daarna nog de mogelijkheid om wat te drinken en kregen
vervolgens een rondleiding door de expositie, die vanwege verbouwingen in het Kasteel plaats vond in het Koetshuis. Vrijwilligers zijn dagen bezig geweest om de ruimten daarvoor geschikt te maken.

Tekst en foto’s door Dick Vogelzang (HDV Productions). Bekijk HIER nog neer foto’s.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen