Druk bezochte informatieavond nieuw project Energiecoöperatie Leur in ’t Achterom

Foto:

Energiecoöperatie Leur e.o. (ECL) wil zoveel mogelijk burgers betrekken bij de realisatie van haar duurzame projecten en hield op woensdagavond 11 september een informatiebijeenkomst in wijkcentrum ’t Achterom. Zo’n 60 mensen bleken geïnteresseerd in een nieuwe project van ECL.

De gemeente Wijchen heeft besloten om twee gemeentelijke gebouwen, sporthal ’t Achterom in de wijk Homberg en multifunctionele accommodatie De Suikerberg in de wijk Woezik, van zonnepanelen te voorzien en heeft aan ECL  gevraagd om de uitvoering van dit project op zich te nemen.

De gemeente Wijchen heeft als ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn. Onderdeel van deze ambitie is de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Met de geplande zonneprojecten zullen de beide locaties bijna tweemaal zoveel elektrische energie opwekken als wat zij zelf gebruiken.

In de afgelopen jaren heeft ECL drie zonneprojecten gerealiseerd, te weten bij zorgboerderij De Hagert (200 panelen) en op de daken van respectievelijk cultureel centrum ’t Mozaïek (364 panelen) en van Sportcentrum Arcus (1076 panelen). Daarnaast biedt ECL een duurzaamheidsproject aan basisscholen aan en organiseert zij informatiebijeenkomsten over duurzaamheidsonderwerpen.

Het nieuwe project omvat in totaal ongeveer 1.000 panelen, met een geschat investeringsbedrag van ongeveer € 240.000,- . De provincie subsidieert zulke projecten voor 20% met als voorwaarde dat minimaal 50 particulieren deelnemen. Het benodigde bedrag wil ECL bij elkaar krijgen door burgers de gelegenheid te geven om ‘zonnestroomdelen’, ter waarde van € 300,- per stuk te kopen, die 15 jaar lang een goed rendement opleveren (verwachting 5 á 7 %).

Allard van Krevel, voorzitter van ECL, presenteerde op een duidelijke en heldere wijze wat er allemaal bij het project komt kijken en waarom ECL dit wil uitvoeren. In eerste instantie was er de hoop om het project nog dit jaar te starten, maar dan moet de subsidie binnen zijn. De subsidiepot voor dit jaar is al zo goed als leeg. De aanvraag wordt wel gestart, maar reëel is het om begin volgend jaar te beginnen.
Alle informatie omtrent dit project komt ook op de website: www.energiecooperatieleur.nl.
Er waren tijdens en na de presentatie veel vragen uit de zaal over dit project, maar alles kon beantwoord worden. Een deel van de vragen staat hieronder.

Algemene vragen

  • Wat is de opbrengst van de huidige projecten? De bestaande projecten van ECL voldoen aan de verwachtingen of zelfs beter. Arcus levert ongeveer evenveel stroom op als het verbruikt. Dit dak rendeert duidelijk boven verwachting. Maar ook de andere daken presteren goed.
  • Er was een vraag over de belasting van ons stroomnet in het kader van het terugleveren. Dit speelt niet zozeer in onze regio en geldt vooral voor veel grotere projecten. Maar dit is ook een taak die bij de netbeheerder ligt.

Vragen over project TWZ

    • Worden Europese zonnepanelen gebruikt?
      De meeste zonnecellen komen uit China en die voor TWZ straks waarschijnlijk ook. Alleen een enkele Europese leverancier stelt zelf de zonnepanelen samen (met dan vaak nog Chinese cellen).
    • Hoe lang duurt het project?
      Er is een subsidieregeling voor 16 jaar, maar we laten het project 15 jaar lopen. De opbrengst is voor de deelnemers, na 15 jaar wordt het project om niet overgedragen aan de gemeente.
    • Waarom investeert gemeente niet zelf?
      De gemeente kan op deze manier haar gebouwen verduurzamen zonder zelf te investeren, en zo het uitgespaarde geld besteden aan andere duurzaamheidsprojecten waarbij burgerparticipatie minder voor de hand ligt (denk aan isolatieverbetering).
    • Wat is de afschrijvingstermijn van de panelen?
      Normaliter gaan panelen langer mee dan de duur van het project, soms meer dan 25 jaar. Het rendement loopt wel wat terug. De afschrijvingstermijn voor het project is 15 jaar.
    • Mogen organisaties mogen ook deelnemen?
      Ja, in principe wel. Er zijn Wijchense organisaties die ook aan eerdere projecten deelnemen.
    • Is tussentijds verkopen mogelijk en wat gebeurt er met de aandelen bij overlijden?
      In het laatste situatie krijgen de erfgenamen de zonnedelen. Die mogen zelf bepalen wat ze er mee willen doen: in eigendom houden of verkopen. Bij verkoop kan ECL wel helpen bij het bekend maken van de wens tot verkopen, maar bemiddelen we er niet zelf in. De enige voorwaarde aan de nieuwe eigenaren is wel dat deze lid zijn of worden van ECL.

Lees meer informatie op de website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen